Beklentiler doğrultusunda, mevduat faizlerinde 8-9 puanlık bir artış görüldü.

Geçen hafta, TCMB'nin zorunlu karşılık tedbirleri ile piyasada önemli değişiklikler meydana geldi. Bu adımlar, likidite fazlasını kontrol altına almayı ve finansal istikrarı sağlamayı amaçlıyordu.

Mimarlar aşure  etkinliğinde buluştu Mimarlar aşure etkinliğinde buluştu

Zorunlu Karşılık Tedbirleri

Geçtiğimiz perşembe günü TCMB, yabancı para cinsinden kredi büyümesine aylık yüzde 2 sınırı getirdi ve Türk Lirası (TL) ile kur korumalı mevduat hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarını artırdı. Bu adımlar, piyasadaki likidite fazlasını önlemeyi hedefliyordu.

Faiz Oranlarında Artış

Zorunlu karşılık uygulamalarının hemen ardından piyasa faizi göstergesi TLREF, yüzde 47 civarından yüzde 53'e yükseldi. Mevduat faizleri de bu doğrultuda artış gösterdi.

Neden Mevduat Faizleri Düşmüştü?

TCMB'nin rezerv birikimi, 51 milyar dolara ulaşarak Türk Lirası fazlasına neden olmuş ve bu durum gecelik faizleri ve mevduat faizlerini aşağıya çekmişti. Bu durum, ekonomistler tarafından bazı riskler yaratabileceği gerekçesiyle eleştirilmişti. Sistemin likidite fazlası, geçen hafta yaklaşık 600 milyar liraya kadar yükselmişti.

TCMB'nin Adımları Sonrası Gelişmeler

TCMB'nin zorunlu karşılık adımlarının ardından, perşembe günü yüzde 50,8'e yükselen TLREF, cuma günü yüzde 53 ile faiz koridorunun üst bandına yerleşti. Bankacılar, bu adımların piyasadan 500 milyar liradan fazla likiditeyi kalıcı olarak çekeceğini hesapladı.

Mevduat Faizlerindeki Artış

Ekonomistler, TCMB'nin adımlarının bu hafta etkisini göstereceğini öngörmüştü. Beklentiler doğrultusunda mevduat faizlerinde 8-9 puanlık artış kaydedildi. Düşük bakiyeli tasarruflarda TL mevduat faizi yüzde 50’ye yaklaşırken, yüksek miktarlı hesaplarda yüzde 54 seviyesi görüldü. Geçen haftalarda mevduat faizleri, düşük bakiyeli tasarruflarda yüzde 41'e kadar gerilemişti ve 30'lu rakamlara inebileceği konuşuluyordu

Haber Merkezi

Editör: Ali Rıza Cesur