Meyve Bıçağı Alırken ve Kullanırken Dikkat!

Bıçak türleri, farklı amaçlarla kullanılmak üzere ayrılır. Çelik bıçak, sağlıklı bir seçenek olurken  tırtıklı meyve bıçaklarından birinin sadece ekmek kesme görevi için ayrılması önemli. Böylece bıçaklar, uzun vadede kullanılabilir.

Gallerycrystal.com.tr’den Yusuf Özdemir, konuyla ilgili bilgilendirmede bulundu.

Mutfak araç gereçleri arasında bulunan meyve bıçağı, minik boyutları ve renkli saplarıyla beğeni toplamaktadır. Bölme, kesme, ayırma, doğrama gibi işlemleri rahatlıkla yapılmasına imkân sunan meyve ve sebze bıçağı ayrıca körelmeyen bıçak statüsünü de göstermektedir. Ayvadan armuda, portakaldan şeftaliye, elmadan muza kadar pek çok aşırı sert veya yumuşak bütün meyveleri ezmeden, zedelemeden üstün performansla kesmektedir. Özel yapıya sahip meyve bıçakları ergonomik tasarımları ile kullanım esnasında konfor sunmaktadır. Soyulan veya doğranan gıdalara göre farklılık gösteren meyve bıçakları, üretim materyalleri, uzunlukları, keskinlikleri, tasarımları ve kullanım amaçlarına göre çeşit modelleri ile online olarak e-ticaret sitelerinde yer almaktadır.

Meyve ve sebze soyma, doğrama işlemi için üretilen bıçaklar benzersiz yemekler ve zarif sofralar hazırlama imkânı da yaratmaktadır. Çelikten üretilen ve fazlasıyla kesin olan meyve bıçakları küp, dilim, şerit veya kare olarak doğranması istenilen meyveler ve sebzeler ile harika sunumlar ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca meyvelerin kabukları ince ve israf edilmeden meyve bıçakları ile pratik, rahat şekilde soyulmaktadır. Meyvelerin yumuşak ve çabuk bozulan formlarına karşı meyve bıçakları kavrayış ve uzunlukları sayesinde muhteşem işler başarmaktadır.

Oval şekildeki meyvelerin rahat kesilmesi amacı ile kesici kısmı düz dizayn edilen meyve bıçaklarının sert, dayanıklı mika olan tutma kısımlarının birçok renk seçeneği bulunmaktadır. Ayrıca genelde içinde asit bulunan meyvelerin bıçakları paslandırma ve aşındırma gibi olumsuz etkilere yol açtığı bilinmektedir.  Bu yüzden iyi kalite çeliğe sahip meyve bıçaklarının tercih edilmesi sağlık açısından özellikle vurgulanmaktadır. Çelik meyve bıçaklarının ömrünü uzatmak adına da yıkandıktan hemen sonra kuru havlu ile kurulanması ve keskinliğinin deforme olmaması için de bulaşık makinesinde yıkanmaması gerektiği tavsiye edilmektedir.

Meyve Bıçağı Seti

Meyve bıçak seti seçenekleri arasında soyma bıçağı seti 3 parça, soyma bıçağı 2’li ve soyacak seti yanında soyma bıçağı seti 2, 4 veya 6 parça modelleri de yer almaktadır. Meyve bıçağı setlerinin en dikkat çekici özellikleri arasında ise set içindeki bütün ürünlerin aynı dizayn ve kavram kısımlarının aynı renk olması gösterilmektedir. Meyve bıçağı seti evlenenlere veya yeni ev sahibi olanlara iyi bir hediye seçeneği olarak da tavsiye edilmektedir. Her mutfakta bulunan ve ihtiyaç duyulan meyve bıçağı setlerinin kaliteli ve ergonomik tasarımları uzun yıllar kullanılma imkânı sunarken hediye edenin de hatırlanmasına zemin oluşturmaktadır.

Mutfak gereçleri ve bıçaklar kategorisinde yer alan meyve bıçağı setleri sayesinde meyve öğünleri esnasında evdeki herkesin meyvesini doğrama avantajı yaratılmaktadır. Misafir sofralarında da yemek sonrası en sağlıklı beslenme şekli olan meyve tüketiminde meyve bıçaklarının set halinde masaya gelmesi memnuniyet yaratmaktadır. Sayı olarak fazla olan 12’li gibi seçenekler kalabalık aile veya arkadaş ortamlarında çok iş görmektedir. Vitamin açısından meyvelerin doğranmasından veya soyulmasından hemen sonra tüketilmesi önerildiğinden dolayı meyve bıçağı setlerinin kullanımı büyük önem taşımaktadır.

Tırtıklı Meyve Bıçağı

Mutfaklarda en sık rastlanan bıçak türlerinden tırtıklı bıçak, yumuşak meyve ve sebze doğrama konusunda son derece başarılı işlere imzasını atmaktadır. Tırtıklı ve keskinleştirilmiş yüzeyleri sayesinde bu tasarıma sahip tırtıklı meyve bıçakları kestiği meyveyi ezmeden, zedelemeden, suyunu içinde muhafaza edecek şekilde dilimleme marifeti göstermektedir.  Tırtıklı meyve bıçaklarının gövdesinin diğer modellere göre daha küçük tasarlandığı da bilinmektedir. Çünkü tırtıklı meyve bıçakları kesme işlemi sırasında yüksek basınç uygulamak yerine tırtık avantajını sergilemektedir.

Tırtıklı meyve bıçakları meyve ve sebze yanında ekmek, kek, kaşar peyniri ve domates kesme, doğrama ve istenilen şekli verme konusunda ideal ürün sayılmaktadır. Bütün bunlara ek olarak bıçakların en çok körelmesine neden olan gıdaların başında ekmeklerin geldiğinin unutulmaması gerektiği vurgulanmakta ve ekmek bıçağı olarak kullanılan tırtıklı meyve bıçaklarından birinin sadece ekmek kesme görevi için ayrılması da önerilmektedir.

Temizlik işçilerine kadro yolu açılacak Temizlik işçilerine kadro yolu açılacak

Meyve Bıçağı Modelleri

Yüksek karbonlu çelik malzemelerden elde edilen meyve bıçağı modelleri, tasarım özellikleri ve şık görünümleri ile de kullanımları sırasında memnuniyet yaratmaktadır. Meyve bıçağı modelleri incelendiğinde kesme bölümlerinin tırtıklı veya düz olmasının yanında, uçlarının oval ya da sivri tasarlanması dikkatleri çekmektedir. Uzmanlardan kullanıcıların meyve bıçağı modeli seçimi sırasında kullanım konforu ve herhangi bir kaza riski yaşanmaması adına el yapısına uyum sağlaması önerisi gelmektedir. Genelde standart boyut değer taşıyan meyve bıçaklarının kavrama kısımlarının ergonomik olmasının yarattığı artı da eklenmektedir.

Meyve bıçağı modellerinin kalınlık ve genişlik değerlerinin farklılık göstermesinin yanında bıçağın tutma bölümünün de değişik materyallerden oluştuğu bilinmektedir. Sert plastik, mika, sert silikon, bambu malzemelerinden imalatı yapılan kavrama bölümlerinin düz desensiz sarı, pembe, yeşil, siyah, kırmızı gibi canlı renkler alternatifleri yanında turuncu, mor, lila, yavruağzı gibi soft renkleri de taşıdığı fark edilmektedir. Bu seçeneklerin yanında simli, çizgili, ebruli desenli meyve bıçaklarının varlığı da gözlenmektedir. Meyve bıçağı modelleri arasında İsviçre meyve bıçağı gibi özel bir kategorinin de bulunduğu belirtilmektedir. Bu modellerin sağlam yapısı sayesinde ömürlük kullanıma sahip olduğu da eklenmektedir.