Yeni düzenlemeler, tütün ürünlerinin üretim süreçlerini daha şeffaf hale getirmeyi ve tüketici bilgilerini artırmayı amaçlıyor.

ÜRETİM BİLGİLERİNDE YENİ KODLAMA ZORUNLULUĞU

Yeni yönetmelik uyarınca, tütün mamullerinin ambalajlarında üretim tarihi, yeri ve hat numarası gibi bilgilerin yer alacağı bir kodlama sistemi getirilmiş durumda. Bu yenilik, üretim sürecinin daha izlenebilir ve şeffaf olmasını hedefliyor.

KATKI MADDELERİ ÜZERİNDEKİ KISITLAMALAR ARTIRILDI

Biber Gazına Fahiş Zam Geldi Biber Gazına Fahiş Zam Geldi

Sarmalık kıyılmış tütünlerde, koruyucu ve nemlendirici dışında katkı maddesi kullanımı yasaklandı. Nargilelik tütünlerde ise yalnızca renklendirici katkı maddelerine izin verilecek.

AMBALAJ VE ETİKETLEME STANDARTLARI BELİRLENDİ

Sigara dışındaki tütün mamullerinin iç ambalajında, marka ve ayırt edici ibarelerin yalnızca bir yerde, belirli font ve boyutta yer alması gerekecek. Şeffaf ve gümüş renkli ambalajlarda siyah, mat bitişli ambalajlarda ise belirli gri tonlarında yazılar kullanılacak.

BANDROLLERİN KULLANIMINA YÖNELİK YENİ KURALLAR

Piyasaya sunulan tütün mamullerinin ürün izleme sistemi bandrollerini içermesi zorunlu olacak. Bandroller, üretim tesislerinde paketleme sırasında veya ithalat durumunda üretim mahallinde yapıştırılacak.

GEÇİŞ SÜRECİ VE GÜNCELLEME TARİHLERİ

Yeni düzenlemelere uymayan tütün mamullerinin piyasaya arzı 31 Mart 2025 tarihinden itibaren yasaklanacak. Bu ürünlerin piyasaya arz uygunluk belgeleri ise 1 Nisan 2025 tarihinde iptal edilecek.

Kaynak: Haber Merkezi