Nisan ayı sıcaklıkları normaline göre ortalama 4,3 derece yükseldi ve bu durum bütün bölgelerde mevsim normallerinin üzerine çıktı. Ceylanpınar'da 38,9 derece ile en yüksek sıcaklık ölçüldü.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 1991-2020 normalleri ile karşılaştırma raporuna göre, 2024 yılı nisan ayı Türkiye genelinde ortalama 16,6 derece sıcaklık kaydederek, 1991-2020 normallerinin 4,3 derece üzerinde gerçekleşti. Bu durum, son 53 yılın en sıcak nisan ayı olarak kayıtlara geçti.

Tural’dan Kurban Bayramı mesajı Tural’dan Kurban Bayramı mesajı

Ayrıca raporda, Türkiye'nin 30 noktasında nisan ayında ekstrem sıcaklık olaylarının yaşandığı belirtildi. En düşük sıcaklık eksi 9,4 derece ile Sarız'da ölçülürken, en yüksek sıcaklık 38,9 derece ile Ceylanpınar'da tespit edildi.

2024 yılının başından itibaren her ay sıcaklıkların arttığına dikkat çekilen raporda, bu yılın ocak ayı normaline göre 2,8 derece, şubat ayında 3,5 derece, mart ayında 1,5 derece ve nisan ayında 4,3 derece sıcaklık artışı yaşandığı ifade edildi.

Bütün bölgelerde mevsim normallerinin üzerinde sıcaklık artışı olduğu vurgulanan raporda, Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıcaklık artışlarının belirgin olduğu kaydedildi. Özellikle Marmara'da ortalama sıcaklık 12,5 derece iken 2024 Nisan ayında 16,4 dereceye yükseldiği ve 3,9 derecelik bir artış yaşandığı belirtildi.

Bu sonuçlar, iklim değişikliğinin Türkiye'deki etkilerinin giderek arttığını ve sıcaklık artışlarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini gösteriyor.

Haber Merkezi

Editör: Ali Rıza Cesur