Raporda, Türkiye'nin ekonomik dengesizliklerini çözebilmesi için parasal ve kredi sıkılaştırma önlemlerini sürdürmesinin önemine vurgu yapıldı.

2024 yılında Türkiye'de nominal kredi büyümesinin yüzde 40'a gerileyeceği tahmin ediliyor. Ayrıca, cari açığın 2024-2025 yıllarında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 2'sinin altına düşeceği öngörülüyor.

Raporda dikkat çekilen bir diğer önemli nokta ise dolar/TL tahmini oldu. S&P, Türk Lirası'nın değer kaybıyla ilgili olarak, 1 doların 2025 yılı sonuna kadar 43 TL seviyesine ulaşacağını öngörüyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) kredi koşullarını sıkılaştırmak için aldığı önlemlere rağmen, iç talebin güçlü kalmasıyla birlikte, kredi sıkılaştırma önlemlerinin etkisinin sınırlı olduğu belirtiliyor.

Mimarlar aşure  etkinliğinde buluştu Mimarlar aşure etkinliğinde buluştu

Raporda ayrıca, Türk bankalarının yüksek ancak yönetilebilir kredi zararlarıyla karşı karşıya kalabileceği vurgulanıyor. Makroekonomik koşulların bir süre daha sıkı kalması beklenirken, bu durumun bankalar için varlık kalitesini etkileyebileceği ve ekonomik faaliyetlerin önümüzdeki iki yıl boyunca yavaşlamasıyla reel GSYH büyümesinin düşmesinin beklendiği ifade ediliyor.

Haber Merkezi

Editör: Ali Rıza Cesur