Taşınmaz satışlarında yeni bir dönem başlıyor. Ticaret Bakanlığınca Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişiklik kapsamında, 1 Ekim’de zorunlu olarak uygulanması planlanan Güvenli Ödeme Sistemi ile taşınmaz alım satımında para transferlerinin daha güvenli hale getirilmesi hedefleniyor.

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Burak Arpacı, sistemin vatandaşları ve emlak işletmelerini yakından ilgilendirdiğini belirterek, alıcı ve satıcılara yetki belgesine sahip gayrimenkul danışmanlarıyla çalışma çağrısında bulundu.

Para, tapu devri tamamlanmadan satıcıya geçmeyecek

Güvenli Ödeme Sistemi, taşınmaz satışlarında satış bedelinin güvenli ve eş zamanlı şekilde el değiştirmesini sağlayacak. Sistem kapsamında alıcının ödediği para, taşınmazın tapuda devri tamamlanmadan satıcının hesabına geçemeyecek.

Böylece taşınmaz mülkiyeti ile satış bedelinin eş zamanlı olarak el değiştirmesi amaçlanıyor. Bankalar ve tapu müdürlükleri üzerinden yürütülecek süreçte, emlakçılar da sistemin kullanımı konusunda alıcı ve satıcılara yardımcı olacak.

Miryokefalon Zaferi’nin 850. Yılına Özel Video!
Miryokefalon Zaferi’nin 850. Yılına Özel Video!
İçeriği Görüntüle

ATEM Başkanı Arpacı’dan emlakçı açıklaması

ATEM Başkanı Burak Arpacı, sistemin emlakçıların devre dışı bırakılmasına yönelik bir uygulama olmadığını ifade etti.

Arpacı, "Bu sistemde emlakçıların aradan çıkma gibi bir durumu yok, ona yol açan bir sistem değil. Vatandaşların tapu dairelerinde para taşımamaları, mağdur olmamaları, yapılan işlemlerin nizami şekilde, her şeyin resmiyete dökülerek gerçekleştirilmesi adına yapılan bir sistem." dedi.

Oda üyesi emlakçıların çoğunun sistem hakkında bilgi sahibi olduğunu belirten Arpacı, uygulamaya ilişkin üyelere eğitim vereceklerini de açıkladı.

"Yetki belgesi olan gayrimenkul danışmanıyla çalışın"

Alıcı ve satıcılara uyarılarda bulunan Arpacı, taşınmaz ticareti yetki belgesine sahip gayrimenkul danışmanlarıyla çalışılmasını önerdi.

Arpacı, odalarına gelen şikayetlerin çoğunun kayıt ve vergi levhası bulunmayan, "merdiven altı" olarak tabir edilen kişiler nedeniyle yaşandığını belirtti. Yetki belgeli ve kendini geliştiren gayrimenkul danışmanlarının tüketicileri mağdur etmeden işlerini yürüttüğünü ve yeni sistemin kullanımında vatandaşlara yardımcı olacağını söyledi.

Rayiç bedel ile gerçek değer arasındaki farkın azaltılması çağrısı

Güvenli Ödeme Sistemi’nin amacına ulaşabilmesi için bazı uygulamaların önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan Arpacı, gerçek değer ile rayiç bedel arasındaki farkın azaltılmasının önemine dikkat çekti.

Arpacı, taşınmaz satışlarında güvenli ödeme kapsamında yalnızca rayiç bedelin ödenip kalan tutarın elden verilmesi gibi uygulamaların önlenmesini önemsediklerini ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi