Araştırmada, Türkiye’nin güneydoğusundan İran’ın kuzeybatısına kadar uzanan derin bir çatlak tespit edildi.
Uluslararası bilim ekibi, Zagros Dağları’nın bölgeye uyguladığı baskının etkilerini inceleyerek, bu çatlağın oluşumuna Dünya’nın derinliklerindeki tektonik süreçlerin sebep olduğunu açıkladı. Araştırmada, Arap ve Avrasya levhalarını ayıran Neotethys Okyanusu kalıntısının Türkiye’nin altından koparak daha sığ bir çöküntüye dönüştüğü belirtildi.
Araştırmanın başyazarı Dr. Renas Koshnaw, “Türkiye’den Irak’a doğru genişleyen bu çatlak, kopan bir takvim yaprağını andırıyor. Bu jeolojik süreç, yer kabuğunda daha büyük bir çöküntüye yol açabilir,” ifadelerini kullandı.
Araştırmanın sonuçları, yer kabuğundaki çöküntünün sadece dağların ağırlığından değil, daha derin jeolojik hareketlerden kaynaklandığını ortaya koydu. Bulgular, Solid Earth adlı bilimsel dergide yayımlandı