2023 yılında yaşanan depremlerin ardından okullarda dayanıklılık mevzusunu ön plana koyan Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye genelinde olduğu gibi Isparta’da da bazı okulların yıkılıp yeniden yapılmasına karar vermişti.

Bu kapsamda Isparta’da MEB onayı ile yıkılmasına karar verilen Ülkü Ortaokulu’nun yıkım çalışmaları başlatıldı.

Modern bir şekilde yeniden yapılarak eğitim öğretim hayatına devam edilecek.

OKULUN TARİHÇESİ

       Ülkü İlköğretim Okulu; İlkokul olarak önce Gazi Kemal Mahallesinde "TAŞTEKKE" adı verilen bir derslikli binada "KARAAĞAÇ MAHALLESİ MEKTEBİ" adı ile 1930 yılında eğitim-öğretime başlamıştır. 1933 yılına kadar burada eğitime devam edilirken, öğrenci fazlalığı nedeniyle bu bina yetersiz kalınca TENEKECİ MEHMET SÖZER´ e ait olan dört derslikli binaya 23 Ekim 1933 tarihinde taşınarak eğitim-öğretime burada devam edilmiştir.

Otomobil Ters Yöne Girdi Trafik Kilitlendi Otomobil Ters Yöne Girdi Trafik Kilitlendi

        1938 Yılında "ÜLKÜ" adını alarak 1940 yılında donanımlı hale getirilmiş ancak özel idareye ait olan daha büyük bir binaya taşınarak  bir süre burada faaliyetine devam etmiştir. Sonradan askerlik şubesi haline dönüştürülen bu bina da yetmemiştir.

        1953 ve 1954 yıllarında öğrenci sayısının artması sebebi ile daha büyük bir binanın yapılması zaruret haline gelmiş, bu amaçla 09 Nisan 1954 tarihinde Okul Koruma Derneği kurulmuştur. Kurulan bu dernek ilk iş olarak belediyeden 14.000 TL: karşılığında okulun bugünkü yerini satın almıştır.

       Milli Eğitim uygulamalarının temelini oluşturan bilim ve teknolojiyi izlemede ve genç kuşaklara aktarmada çağın gerisinde kalmamak amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Dünya Kalkınma Bankası arasında 1990 yılında imzalanan "Milli Eğitim Geliştirme Projesi İkaz Anlaşması " çerçevesinde başlatılan uygulama ile Ülkü İlkokulu 1993 yılında bu kapsamda 208 okuldan biri olarak "Müfredat Laboratuar Okulu" yapılmıştır. 1997-1998 Öğretim yılı başında ise İlköğretim Okuluna dönüştürülmüştür. 222 sayılı kanunun bazı maddelerinde değişiklik yapılarak sekiz yıllık zorunlu İlköğretim uygulamasına geçilmesi sonucu 12 derslikli binanın yetersiz kalması üzerine 1998 mali yılında ek bina yapımı için Bakanlığımızın gönderdiği 70 Milyar TL. ödeneğe ilave olarak Özel İdare bütçesinden de katkı sağlanarak eski binanın yıkılıp yerine 38 derslikli ve MLO standartlarında yeni bina yapımına karar verilmiş ve 1998-1999 öğretim yılı 1.kanaat dönemi sonunda bina yıkılmak üzere boşaltılmıştır.

       20 Mart 1999 tarihinde yapımına başlanılan yeni bina kısa sürede tamamlanmış 28 Kasım 1999 tarihinde saat 12.20´de Sayın Cumhurbaşkanımız Süleyman DEMİREL'İN yüksek huzuruyla ve beraberindeki değerli konukları; Cumhurbaşkanı Sayın Rauf DENKTAŞ, sayın Haydar ALİYEV, Milli Eğitim, Turizm ve Sağlık Bakanlarımız, Millet vekillerimiz, Valilerimiz, Belediye Başkanlarımız ve çok sayıda misafir, öğretmen, veli ve öğrencilerimizin hazır bulunduğu tarihi ve muhteşem bir törenle resmi açılışı yapılan okulumuzda fiili eğitim öğretime ise 06.Aralık.1999 Pazartesi günü başlanılmıştır.

Ali Rıza Cesur

Editör: Özge Çelik