Isparta eski Devlet Hastahanesi başhekimi Erdoğan Sevuk, kentte hızla yayılan bir grip salgını olduğunu belirtti.

Yüzde 100 Faiz İndirimli Krediler Yolda Yüzde 100 Faiz İndirimli Krediler Yolda

Isparta'da burun akıntısı, öksürük belirtileriyle baş gösteren bu gribin Covid 19 salgınından daha hızlı yayıldığını belirten Sevük, geçmeyen bu salgında vatandaşın dikkat etmesi gerekenleri bir bir sıraladı.

Geçirdiğiniz gripte en başta bu belirtilere dikkat edin diyen Sevük; “Şuan yaşanan salgın hızla yayılıyor. Bu salgınla beraber adını sıkça duyduğumuz covid ve sars virüsü de aynı şekilde seyrediyor. Şuan bize gelen hastalarda yüzde 100 artış var. Çoğunluğu grip ve öksürük şikâyetleriyle geliyor. Bu tür durumlarda bunun virüs mü yoksa normal grip salgınlığını anlamanın birçok yöntemi var. Ancak altını çiziyorum, vatandaşta bu griple birlikte geçmeyen öksürük, eklem ağrıları ve ateş bu belirtiler varsa bir uzmana danışıp gerekli tetkikleri yaptırması gerekiyor. Bildiğiniz üzere gribin yanında bu belirtiler, bir virüse işaret ediyor olabilir. Bunun için vatandaşın en başta kendisini istirate alması gerekiyor.” Dedi.

MASKE TAKMASI GEREKİYOR

Yaşanan bu salgının virüs tehlikesi barındırdığını belirten Sevük; “Yaşadığınız sadece grip olmayabilir. Grip de çok tehlikelidir. Dünyada 50 milyonun üzerinde insan gripten ölmüştür. Bu ciddi bir rakamdır. Vatandaşın bu tür durumlarda kendisini izole etmesi gerekiyor. Toplu taşıma kullanıyorsa maske takmalı, toplu ortamlarda bulunmak zorundaysa aynı şekilde diğer insanlarla 3 metre mesafe koymalıdır. Aksi takdirde yayılmaz hızı daha da artacak gibi görünüyor. En önemli korunma yöntemi hijyendir.” İfadelerini kullandı.

YÜZDE 80 ALKOL İÇEREN KOLONYA KULLANMALARI GEREKİYOR

“Yaşanan bu salgında en önemlisi el hijyenidir. Yani bir virüs, şu masaya düştüğü zaman burada kimseye zarar veremez, donar. Ancak bu masaya sizin eliniz değdiği vakit, tabiri caizse uykuda olan bu virüs tekrar faaliyete geçer. Virüslerin böyle bir yapısı vardır. Bu yüzden el hijyeni çok önemlidir. Bu tür durumlarda elleri sık sık yıkanması gerekiyor. Eğer yıkanacak durum veya vaziyet yoksa yüzde 80 alkol içeren kolonya ile temizlenmesi gerekiyor. Aksi takdirde herhangi bir yerde bulunan virüsü elimizle veya vücudun başka bir yeriyle teması halinde o virüs tekrar faaliyete geçecek ve yayılmaya başlayacaktır. Örnek olarak ellerimizi gözlerimize sürdüğümüzde gözün yapısı gereği çok kolay vücuda girebiliyor.” Dedi.

“GENÇ KIZLARIMIZI ÖZELLİKLE UYARIYORUM”

“Şimdi gençler arasında tırnak uzatmak veya protez tırnak yaptırmak çok moda oldu. Ancak bu tarz durumlar bir elimizin tırnak yapısını bozuyor. İkinci bir durum olarak da bu tür durumlarda kolay temizlenmiyor. Yani bir virüs koskoca tırnağın arasında kolayca yerleşebiliyor. Bir de bu virüsü o tırnaklarda dezenfekte etmesi çok zor. Bu yüzden dikkatli olmaları gerekiyor. Bu virüs ortamında vatandaşların geneli özet olarak şunlara dikkat etmelidir.

1: Hijyene bu durumlarda çok dikkat etmeli, özellikle eller temiz ve hijyenli tutulmalıdır.

2: Sosyal mesafeye dikkat edilmeli, bir virüsün insan vücuduyla temasında tekrar faaliyete geçtiği unutulmamalıdır.

3: Gribin yanında öksürük, ateş ve eklem ağrıları varsa bunun için uzman bir hekime danışılmalıdır.” 4: Eğer gerekli mesafeyi koyacak bir ortamda bulunmuyorsak veya imkan yoksa maske takmamız gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

Haber/ Ali Rıza Cesur