Isparta'da, yıllardır devam eden bir gelenek olan tesbih kültürü, stres atma ve dualarda önemli bir rol oynamaya devam ediyor. Bu kültür, çeşitli renklerdeki değerli taşların uzun uğraşlar sonucunda özenle işlenmesiyle şekilleniyor ve sonunda tesbih formunu alıyor.

Isparta'da emekli öğretmen olan babasından öğrendiği tesbih yapma işini 20 yıldır devam ettiren Üveys Dinçer, birçok kırılgan ve hassas tesbihleri el emeğiyle yapıyor.

Tesbihin fiyatlarının malzemesine göre değiştiğini ifade eden Dinçer; "750 lira civarında başlıyor 25 bin liraya kadar da satıyoruz daha ucuza da bulabilirsiniz daha pahalı olanlar da var. Tesbihin kalitesine göre bu fiyatın ucu bucağı yok. Çünkü bazı tesbihler içerisinde değerli madenleri barındırdığı için fiyatı da yüksek oluyor." dedi.

UFACIK BİR HATANIN TELAFİSİ YOK

20 yıllık meslek hayatında bir tesbih yapımında ve onu işlemesinde hata yapmamak için 10 gün uğraştığını belirten Dinçer; "Tesbih yapımında risk olmazsa olmaz. Bir kehribar veya fil dişi tesbih geldiği zaman, bu tesbih tanelerinde bir tanesinde tornayı yanlış yere vurduğunuz zaman o parça parçalanıyor. Bir de o tesbihten bulması çok zor. Hiçbir yerde bulamıyorsunuz. El emeği olduğu için de kıymeti çok büyük. Ben genellile Osmanlı motiflerini tercih ediyorum. Hem geleneğimiz hem de çok estetik oluyor." ifadelerini kullandı.

“TESBİH BİR DİZİ İŞLEMDEN GEÇİYOR”

Tesbihin birçok işlemden geçtiğini ifade eden Dinçer; “Belirli ölçülerde kesiyoruz, sonra ufak taneler haline getiriyoruz, ondan sonra delim, kesim işi yapıldıktan sonra kuru tona dediğimiz yerde ince işler yapıyor parlatmasını yapıyoruz. Usta olarak imamesini yapıyorum daha sonra ipten geçirdikten sonra parlatılıp kullanıma hazır hale getiriyoruz” dedi.

Tavuk Eti Fiyatlarında Yüzde 100 Artış Tavuk Eti Fiyatlarında Yüzde 100 Artış

ESKİDEN DOKTORUN TESBİHİNE BAKILIRMIŞ

Kuka tesbihlerinin sağlamlığından bahseden Dinçer, kukadan yapılan tesbihler balyozla bile kırılamıyor dedi. Dinçer; "Benim en çok tercih ettiğim ve sevdiğim tesbih türü kukadır. Kukanın birçok özelliği var. Bunlardan en önemlisi kolay bulunması ve antibakteriyel özelliğinin bulunmasıdır. Tesbihi ilk kullanmaya başladığınızda parlak olan rengi zamanla koyulaşıyor. Eskiden padişahlar bir doktoru tedavi için çağırdığında  ilk olarak tesbihe bakarlamış.  O zamanlardan bu tesbihin antibakteriyel özelliği biliniyormuş. Gemilerde çivi niyetine bu kullanılıyormuş. Kuka çok sert bir yapıya sahiptir. Benim yaptığım bu tesbihi balyozla bile zor kırarsınız. Çam ağaçlarından akan reçine toprağa düşüyor. Bu zamanla toprağın altında birikiyor. O yüzden bu kadar dayanıklı ve serttir" şeklinde konuştu.

Haber/ Ali Rıza Cesur

Editör: Ali Rıza Cesur