12 Eylül’de yapılacak olan referandumla ilgili her partinin ayrı bir söylemi var. Ancak dikkatimizi çeken, Anayasa değişikliğine AKP ve BDP’den başka ‘evet’ diyen de yok. AKP ile BDP kol kola girmişler ve Anayasa değişikliğini gerçekleştirmek için canla başla çalışıyorlar. Anayasa’da nelerin değiştirilmek istendiğini, değiştirilirse ne olacağını önümüzdeki günlerde uzun boylu, dilimiz döndüğünce anlatacağız.

     Bugün üzerinde durmak istediğim ve Anayasa paketine alınmayan milletvekili dokunulmazlıkları ve idam cezasının geriye getirilmesi.

MHP HARİÇ BÜTÜN PARTİLER

İDAMIN KALDIRILMASINA ‘EVET’ DEDİ

     1984’den bu yana, dış devletlerin kuklası olan terörle uğraşan Türkiye, MHP haricindeki bütün partilerin görülmemiş ittifakı ile idam cezasını kaldırdı. İdam cezasının kaldırıldığı zamanları hatırlayanlar, yazdıklarımı anımsayacaklardır. Türkiye’de idamın kaldırılması Avrupa Birliği’ne üye olabilmemiz için öne sürülen şartlardan bir tanesiydi. Halbuki bugün Avrupa Birliği’ne üye bir çok ülkede idam cezası hala uygulanıyor. ABD’de ise, idam cezasına çarptırılan bir mahkuma devlet hap, iğne, elektrikli sandalye gibi seçenekler bile sunuyor. Ancak her nedense (!) idam cezasının kaldırılması Türkiye’ye bir ön şart olarak dikte ediliyor.

     AB’nin bize ön şart olarak idamın cezasının kaldırılmasını dikte etmesinin tek sebebi, hakkında idam kararı verilen ve infazı için AİHM’nin kararı beklenen bebek katili Abdullah Öcalan’ı idamdan kurtarmak dışında bir şey değildi. Bu gerçek ortada dururken, o zaman mecliste bulunan (AKP dahil) partilerden MHP hariç bütün partiler idamın kaldırılmasına ‘evet’ dediler.

     Bugün geldiğimiz noktada ise; 2002 yılında 10-12 olan şehit sayımız, 2010 yılının sadece ilk 6 aylık döneminde 250 rakamını aşmış durumda. Bebek katilini bırakın idam etmeyi, yandaşları odanın bilmem kaç metrekare olması gerektiğini bahane edip sokakları savaş alanına çevirebiliyorlar.

İDAM CEZASINI GERİYE GETİRİN!

      Yazımızın buraya kadar olan kısmını, bu köşenin yazarı yıllardır yazıyor. Bugün mecliste bulunan partilerde her şehit haberinden sonra, her lafın yeri geldiğinde idam cezasının kaldırıldığından, geri getirilmesi gerektiğinden bahsediyor. Ancak artık laf değil, icraat zamanı.

     Buradan MHP Milletvekili Nevzat Korkmaz ve CHP Milletvekili Mevlüt Coşkuner’e sesleniyorum; idam cezasının tekrar geriye getirilmesi için TBMM’nde yasa teklifi verin. Bugün mecliste MHP’nin 69, CHP’nin ise 101 milletvekili var. Bu 2 partinin toplam milletvekili sayısı meclisi olağanüstü toplantıya çağırmaya bile yetmiyor. Ancak; karıncanın ağzında su taşıması misali, herkes tarafını belli etsin. MHP ve CHP milletvekilleri ortak bir teklifle idamın geri getirilmesi için yasa teklifi sunsunlar. Bakalım AKP’li milletvekilleri ve Başbakan bu konuda nasıl bir tavır alacak?

     Bu yasa teklifine kim karşı çıkarsa, Abdullah Öcalan’ı idamdan o kurtarmıştır.

     Bu yasa teklifine kim karşı çıkarsa, o Öcalan’ın idam edilmesini istemiyordur.

DOKUNULMAZLIKLARI KALDIRIN!

     2002 seçimlerinden önce meydan meydan dolaşan Recep Tayyip Erdoğan ve ekibi dokunulmazlıkları muhakkak kaldıracakları yönünde sözler verdiler. Ancak iktidara geldiklerinde ise, yargıya güvenmedikleri için dokunulmazlığı kaldırmayacaklarını beyan ettiler. Bugün, AKP Genel Merkezi’nde hazırlanan bir Anayasa değişiklik paketi halk oylamasına gitti. O pakette de dokunulmazlıklar yok. AKP’liler biliyorlar ki; eğer dokunulmazlıkları ortadan kalkarsa, başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bir çok milletvekili yüzlerce davadan yargılanmaya başlayacak. Bunun için 8 senedir AKP’liler kulaklarının üzerine yatıyorlar.

     Muhalefet partileri devamlı iktidara ‘dokunulmazlıkları kaldırın’ çağrısı yapıyorlar. İktidara geldiklerinde ilk iş olarak dokunulmazlıkları kaldıracaklarını söylüyorlar. Muhalefette bu konuda gevşek davranıyor.

     Buradan TBMM’de milletvekili bulunan muhalefet partilerine sesleniyorum; 8 senedir iktidara yaptığınız çağrının karşılık bulmadığı artık ortada. Artık çağrı yapmayı bırakın, dokunulmazlıkların kaldırılması için bir yasa teklifi hazırlayarak TBMM Başkanlığı’na sunun. Onaylanır veya onaylanmaz orasını bilemem. Ancak, az evvel idamın geriye getirilmesi konusunda olduğu gibi bunda da kimin samimi olup olmadığı ortaya çıkar.

     Hem idam cezasının tekrar yürürlüğe girmesi hem de milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması için MHP ve CHP milletvekillerinden TBMM Başkanlığı’na yasa teklifi sunmalarını bekliyoruz. Gerekçelerini az evvel yazdım. Bu konuda MHP ve CHP’nin atacağı adımlara bakarak, onların yaptıkları muhalefetin de samimi mi yoksa sırf ‘muhalefet olsun’ diye mi yapıldığını anlamış olacağız.