Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, göle yıllık 42 milyon metreküp su takviyesi yapacak projenin ihale sürecinin tamamlandığını ve sözleşmenin imzalandığını duyurdu. Bu proje, hem ekolojik dengeyi koruyacak hem de bölge tarımına can verecek.

Göl Hacmi Yarıdan Fazla Küçüldü

Bakan Yumaklı, yaptığı açıklamada Eğirdir Gölü'nün iklim krizi ve yoğun su kullanımı nedeniyle büyük bir baskı altında olduğunu vurguladı. Son 10 yılda gölün derinliğinin 11 metreden 6 metreye düştüğünü ve hacminin yüzde 55 oranında azaldığını belirten Bakan, bu durumun bölge çiftçisinin tarımsal üretim gücünü de tehdit ettiğini kaydetti. Bakanlık olarak daha önce yapılan iyileştirme çalışmalarına ek olarak, bu yeni projenin gölün geleceği için kritik önem taşıdığı ifade edildi.

21 Milyar Liralık Yatırım: Gelecek Güvence Altında

Aksu Kaymakamı Üç Köyde İncelemelerde Bulundu
Aksu Kaymakamı Üç Köyde İncelemelerde Bulundu
İçeriği Görüntüle

Bakan Yumaklı, gölün tarımsal üretim, gıda güvenliği ve iklim direnci açısından taşıdığı öneme dikkat çekti ve "Eğirdir Gölü'nü korumak, aynı zamanda bir milletin üretim gücünü korumaktır" dedi.

Bu kapsamda, 20 Haziran'da açıklanan 13 ana ve 31 alt başlıktan oluşan Eylem Planı çerçevesinde, Aksu Havzası'ndan alınacak su, 12,7 kilometrelik boru hattıyla Eğirdir Gölü'ne aktarılacak. Eylem Planı için 2025-2030 yılları arasında toplam 21 milyar liralık yatırım yapılacağı belirtildi. Bu yatırımlarla, sadece bir yılda Isparta'nın 6 yıllık içme suyu ihtiyacına eş değer olan 150 milyon metreküp su tasarrufu sağlanması hedefleniyor.

Projenin tamamlanmasıyla göl seviyesinin yükseleceği, su kalitesinin iyileşeceği ve göl ekosisteminin korunacağı öngörülüyor. Sözleşmenin imzalanmasıyla birlikte hayata geçmeye başlayan bu dev projenin, Isparta ve Türkiye için hayırlı olması temenni edildi.

Kaynak: Haber Merkezi