Avrupa Birliği'nin Copernicus uydu izleme sistemi tarafından yapılan son ölçümlere göre, geçen ay dünya genelinde kaydedilen 'en sıcak mart' yaşandığı belirtildi.

Copernicus uydu izleme sistemi, dünya atmosferini ve yüzeyini sürekli olarak izleyerek iklim değişikliği, hava durumu ve çevresel faktörler konusunda değerli veriler sağlamaktadır. Geçen ayın ortalama yüzey hava sıcaklığı 14,14 derece olarak ölçüldü. Bu ölçüm, ocak için 1991-2020 ortalamasının 0,73 derece, 2020'de kaydedilen bir önceki en sıcak mart ayının ise 0,10 derece üzerinde olduğu bilgisine ulaşıldı.

Son 12 aydaki (Nisan 2023 - Mart 2024) küresel ortalama sıcaklık ise 1991-2020 ortalamasının 0,70 santigrat derece üzerinde gerçekleşti.

Kamuda Tasarruf İçin Yeni Düzenlemeler Resmi Gazete’de Yayımlandı Kamuda Tasarruf İçin Yeni Düzenlemeler Resmi Gazete’de Yayımlandı

Avrupa'da Durum

Copernicus'a göre, Mart 2024'te Avrupa'da ortalama sıcaklık, 1991-2020 Mart ayı ortalamasının 2,12 derece üzerinde ölçüldü. Bu durum, bu ayı kıtada kaydedilen en sıcak "ikinci mart" olarak tarihe geçirdi. Özellikle orta ve doğu bölgelerde sıcaklıklar ortalamanın üzerinde seyretti. Avrupa dışında sıcaklıklar; Kuzey Amerika'nın doğusunda, Grönland'da, Rusya'nın doğusunda, Orta Amerika'da, Güney Amerika'nın bazı kısımlarında, Afrika'nın birçok bölgesinde, Avustralya'nın güneyinde ve Antarktika'nın bazı kısımlarında da ortalamanın üzerinde kaydedildi.

Copernicus İklim Değişikliği Servisi Direktör Yardımcısı Samantha Burgess'in yaptığı açıklamada, "Isınmanın durdurulması, sera gazı emisyonlarının hızlı bir şekilde azaltılmasını gerektirir" uyarısına da yer verildi.

Haber Merkezi

Editör: Ali Rıza Cesur