Hisar mahallesi, Gülcü sokakta Uyuoğlu Türbesi adıyla bilinen yerde yatmaktadır. Türbeye giriş bir evin bahçesindendir.  

Doğalgaz Masrafını Anında Yarıya Düşürüyor Doğalgaz Masrafını Anında Yarıya Düşürüyor

Hisar mahallesi, Gülcü sokakta Uyuoğlu Türbesi adıyla bilinen yerde yatmaktadır. Türbeye giriş bir evin bahçesindendir.

Aslen Ispartalı olan Abdülkadir Efendi H916’da doğmuştur. Bazı rütbelik ve memurluklar almış olan Abdülkadir Efendi bu eğitimlerin ardından Fatih Sultan Mehmet’e hocalık etmiştir 

Osmanlı döneminin önemli ilim ve edebiyat ailelerinden Kınalızâde ailesinin kökleri Isparta’ya dayanıyor. Ailenin ilk ve en tanınmış ismi, Fatih Sultan Mehmed’in hocalığını yaptığı rivayet edilen Kınalızâde Abdülkadir Hamidî’dir.

Sakalına kına sürdüğü için “Kınalızâde” veya Arapça “hına” kelimesinden türetilen “Hınnaîzâde” adıyla anılan Abdülkadir Hamidî, Hamid Sancağı’nın merkezi Isparta’da doğmuş ve 1472 yılında vefat etmiştir. Bugün Isparta’nın Hisar Mahallesi’ndeki Delikli Taş mevkiinde, adını taşıyan türbesinde medfundur.

Kınalızâde Abdülkadir Hamidî ile başlayan ilim ve edebiyat geleneği, ailesinin sonraki nesillerinde de devam etti. Oğlu “Mîrî” mahlasıyla şiirler yazan Emrullah Efendi, Anadolu’da kadılık yapmış ve önemli bir şair olarak tanınmıştır. Torunları arasında yer alan Kınalızâde Ali Efendi ise Osmanlı’nın felsefe, ahlak ve ilim dünyasına yaptığı katkılarla tanınır ve Katip Çelebi tarafından Osmanlı’nın yetiştirdiği son büyük filozoflardan biri olarak nitelendirilir.

Kınalızâde ailesi, Osmanlı dönemi Türk-İslam düşüncesine edebiyat, felsefe, hadis, tefsir ve fıkıh gibi pek çok alanda önemli katkılar sunmuş, Isparta’nın ilim geleneğinin temel taşlarını oluşturmuştur.

Kınalızâde Abdülkadir Hamidî’nin türbesi bugün de ziyaretçilerini ağırlamaya devam etmektedir

Muhabir: Nadir Öngören