Isparta Uluslararası Gül Festivali etkinlikleri kapsamında; Isparta Valiliği, Isparta Belediyesi, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Süleyman Demirel Üniversitesi Doğal Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi (SUDUM), Gönen İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Güneykent Belediyesi iş birliğiyle, Güneykent Yunus Emre Ortaokulu öğrencileri, kozmetik ürünlerin üretim süreçlerini öğrenmek için özel olarak hazırlanan bir laboratuvar etkinliğine katıldılar. Etkinlikte, öğrenciler doğal ürünlerin kozmetik ürünlere nasıl dönüştürüldüğünü deneyimlediler ve kimya bilimi ile kozmetiğin ilişkisini keşfetme fırsatı buldular.

BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler, ajanslarının en temel çalışma alanlarından birisinin tıbbi aromatik bitkiler olduğunu belirtti. Güler, "Bu bağlamda özellikle son 4-5 senedir gerçekten önemli işlere girişmeye çalışıyoruz. Aromatik bitkilerin üretim sürecindeki niteliğinin analiz edilmesi ve yenilikçi ürünler üretmeye yönelik AR-GE çalışmaları yapılması gerekiyor. Bu anlamda özel sektörün katma değerini artırmak için ihtiyaç duyduğu yatırımlara finansman desteği sağlıyoruz. Ayrıca rezene, çörek otu gibi farklı bitkilerin katma değerli ürünlere dönüşmesi için yerel yönetimlerle birlikte birçok faaliyet gerçekleştirdik," dedi.

Güler, aromatik bitkiler sektöründe özellikle kokuya yönelik ilginin artırılması için Isparta Belediyesi ile çalışmalarının devam ettiğini belirtti. "İnşallah yakın bir süre içerisinde bu yatırımımızı tamamlamış olacağız. Çocuklarımızın ve gençlerimizin tıbbi ve aromatik bitkilerin hangi alanlarda ne amaçla kullanılabildiklerini deneyimlemeleri ve bu alana ilgi duymalarını sağlamak istiyoruz. Bu doğrultuda, gelecekteki insan kaynağını yetiştirmek üzere çocuklarımız için Güneykent Beldemizde bir atölye çalışması organize ettik," diye ekledi.

ÖĞRENCİLER KOZMETİK ÜRÜN ÜRETİMİNİ ÖĞRENİYOR

Güler, Güneykent bölgesindeki ortaokul öğrencilerinin cilt bakımı için kullanılan serum, parfüm ve sabun ürünlerinin üretimini deneyimlediklerini belirtti. "Basit ölçekte, kendilerinin algılayabileceği ölçekli üretim gerçekleştiriyoruz. İnşallah bu çocuklarımız, kendi coğrafyalarının sahip olduğu potansiyele yönelik neler yapılabileceğini görmüş olacaklar. Gelecekte bu alanda nitelikli insan kaynağımızı ve girişimcilerimizi yetiştirmeyi hedefliyoruz. Hepsine çok teşekkür ediyorum," dedi.

KOZMETİK İLE KİMYANIN BİRBİRİNE NASIL BAĞLI OLDUĞUNU AKTARMAK İÇİN BURADAYIZ

Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Görevlisi Taner Erkaymaz, "Biz, Süleyman Demirel Üniversitesi'nde Doğal Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi isimli bir merkez kurduk. Bu merkez, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından desteklenmektedir. Merkezimizde hem çeşitli analizler yapıyor hem de toplumsal kalkınma ile ilgili bazı eğitimler düzenliyoruz. Bu eğitimler kapsamında bugün Güneykent'teyiz. Güneykent'te ortaokul seviyesindeki öğrencilerimize kozmetik ürünlerin nasıl üretilebileceği ve doğal ürünlerin kozmetik ürünlere nasıl dönüştürüldüğü ile ilgili eğitimler planladık," dedi.

Erkaymaz, öğrencilerin serum, koku (parfüm ya da kolonya) gibi üç ürünle ilgili eğitimler aldığını belirtti. "Gözlemlediğimiz kadarıyla, gençler çok ilgili ve alakalıydı, çok da mutlu oldular. Aynı zamanda, onların kimya bilimi ile ilgili farkındalık kazanmalarını ve kozmetik ile kimyanın birbirine nasıl bağlı olduğunu aktarmak için buradayız. Eğitim gayet güzel geçti, biz de memnun kaldık. Teşekkür ediyoruz." diye ekledi.

ÖĞRENCİLER VE ÖĞRETMENLERİN DENEYİMLERİ

Prof. Akçam Çağrıda Bulundu Lütfen Test Yaptırın Prof. Akçam Çağrıda Bulundu Lütfen Test Yaptırın

Güneykent Yunus Emre Ortaokulu öğrencisi Yasin Koçak, "Güneykent Yunus Emre Ortaokulu 8. sınıf öğrencisiyim. LGS'ye hazırlanıyorum. Bugün burada parfüm ve krem yapmak için toplandık. Çok güzel bir deneyimdi, çok eğlendik. Arkadaşlarımla beraber bu anıları çok güzel şekilde saklayacağız. Bugün lavantalı krem, serum ve parfüm yaptık. İçinde gül yağı, lavanta yağı ve zeytinyağı gibi farklı yağlar var." dedi.

Fen Bilgisi Öğretmeni Gonca Süldür ise, "Güneykent'te 5 yıldır çalışıyorum. Öğrencilerimiz gül toplama aşamasını biliyorlardı ama ilk defa bu şekilde kozmetikle tanıştılar. Bu, öğrenciler için farklı bir deneyim oldu. Parfüm, sabun ve nemlendirici yapmak onlar için iyi oldu. Okul dışında da öğrenme imkanı sağladılar. Hem öğrencilerimiz sosyalleşti hem de yeni bir deneyim yaşadılar. Öğrencilerimiz için çok başarılı olduğunu düşünüyorum. İnşallah bunların devamı gelir ve daha mutlu, pozitif öğrenciler yetiştiririz. " ifadelerini aktardı.

Kaynak: Haber Merkezi