Sarıidrisli genç girişimci Mehmet Akif Akıncı, köyüne kurduğu serada istiridye mantarı üreterek başarıyı yakaladı.

Genç girişimci Mehmet Akif Akıncı ilkbahar, sonbahar ve kış mevsiminde üretim yaptığını belirterek yılda 20 ton mantar üretebildiğini söyledi. Kendine kurduğu küçük tesiste tek başına çalışarak mantarları üretim aşamasının ihracatına kadar her kademede özenle çalışan Akıncı, kuracağı yeni seralarla daha çok üretim yapmaya amaçlıyor.

2016 yılında 5 tane çadırda üretime başladığını ifade eden Akıncı, pamuk atıklarından üretimi kendi yaptığını belirterek “Sarıidris kasabasında kültür mantarının yanında çeşitlilik olsun diye istiridye mantarı üretimi gerçekleştiriyorum. Ürettiğimiz ürünleri İstanbul ve Isparta’daki pazarlara gönderiyorum" dedi.

Köyünde kurduğu tesiste istiridye mantarı yetiştirip pazarlamaya başlayan girişimci, kuracağı yeni seralarla üretimini arttırmayı amaçlıyor.

İSTİRİDYE MANTARI

İstiridye Mantarı, kültür mantarı olarak bilinen beyaz şapkalı mantarlardan sonra, en çok üretilen ve tüketilen mantar türüdür. Çok lezzetli olan bu mantara ülkemizde ilgi gün geçtikçe artmaktadır. Yetiştirilmesi beyaz şapkalı mantarlara nazaran kolay, yatırım maliyetleri ise daha azdır. Çoğunlukla küçük aile işletmelerince tercih edilmektedir. Besin değeri yüksek bir üründür. Ağaç kütükleri ve bitkisel atıklar üretim ortamı olarak kullanılmaktadır. Kapalı ortamlarda ve kontrollü koşullarda yıl boyu üretim yapılabilmektedir.

İstiridye mantarı üretimi için Tarım ve Orman Bakanlığının çeşitli projeler için destek ve hibeleri bulunmaktadır.

Senirkent Kültür Sanat ve Üzüm Festivali 20-22 Eylül’de Senirkent Kültür Sanat ve Üzüm Festivali 20-22 Eylül’de

Özge Çelik

Editör: Özge Çelik