Ocak ayında, bölgeden 27.7 milyon dolarlık domates, 21.5 milyon dolarlık biber, 6.8 milyon dolarlık hıyar ve kornişon ihracatı gerçekleşti. Bu ürünlerden elde edilen gelir toplamda 56.2 milyon doları buldu. Bu da Antalya, Burdur ve Isparta illerinden gerçekleşen 217.9 milyon dolarlık ihracatın dörtte birini oluşturuyor.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, yaş meyve sebze ihracatının yüzde 68'inin domates, biber ve hıyar-kornişon ürünlerinden geldiğini belirtti. Çavuşoğlu, sera üretiminin bölgenin uzmanlık alanı olduğunu vurgulayarak, bu uzmanlığın ihracata da yansıdığını ifade etti. Ocak ayında 37 ülkeye domates ve 39 ülkeye biber ihracatı yapıldığını söyledi.

2 Mayıs 2024 A101 Aldın Aldın kataloğu 2 Mayıs 2024 A101 Aldın Aldın kataloğu

Başkan Çavuşoğlu, domates ihracatında en büyük pazarın Ukrayna olduğunu ve bu ülkeye yapılan domates ihracatının geçen yıla göre yüzde 20 artışla 4.5 milyon dolara yükseldiğini belirtti. En fazla biber ihraç edilen ülkenin ise yüzde 21 artışla 4.5 milyon dolarlık ihracatla Almanya olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, Ocak ayında ihracat rakamlarının henüz düşük olduğunu ancak geçen yılın aynı dönemine göre artış oranlarının umut verici olduğunu dile getirdi