Batı Akdeniz'den Nisan ayında gerçekleşen ihracat, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5,92 oranında artarak 220 milyon 686 bin dolar seviyesine yükseldi. Antalya, Burdur ve Isparta illerinden gerçekleşen ihracat ise yılbaşından bu yana toplamda 874 milyon 167 bin dolar olarak kaydedildi.

Nisan ayında toparlanma gösteren bölge ihracatı, önceki dönemlere kıyasla yüzde 1,2'lik bir farkla geçen yılın performansına yaklaştı. Bu artış oranı, bölge ihracatçılarının karşılaştığı çeşitli zorluklara rağmen gelecek döneme ilişkin umutları artırdı.

Bölgenin Nisan ayı ihracat performansı, TIR şoförlerinin AB ülkelerine geçişte yaşadığı vize engeli gibi güncel sorunlarla birlikte, maliyet baskısı ve rekabetçi fiyat oluşturmakta karşılaşılan zorluklar gibi yapısal meselelerin varlığına rağmen elde edildiği belirtildi.

20 Bin Sözleşmeli Öğretmen Atama Başvuru Duyurusu Yayımlandı 20 Bin Sözleşmeli Öğretmen Atama Başvuru Duyurusu Yayımlandı

Nisan ayında yaş meyve-sebze sektörü, yaşadığı kayba rağmen bölgeden en fazla ihracatı gerçekleştiren sektör oldu. Diğer sektörlerle yaşanan denge, doğaltaş ağırlıklı maden sektörünün önemli bir artış kaydetmesiyle sağlandı. Maden ve metaller sektörü, Nisan ayında yüzde 30,98 oranında bir artış göstererek 49 milyon 704 bin 816 dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu artışın önemli bir kısmı, doğaltaş sektörünün yüzde 14,35 oranında artan ihracatından kaynaklandı. Doğaltaş sektörü, yılbaşından bu yana gerçekleştirdiği etkin yurt dışı tanıtım atağının sonuçlarını almış oldu.

Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri sektörü de rekor oranda bir artış gösterdi. Bu sektör, Nisan ayında yüzde 33,31 oranında bir artışla 31 milyon 510 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Diğer sektörlerde ise istikrarlı bir seyir izlendi. Kimya sektörü aynı çizgide devam ederken, makine ve aksamları sektörü uzun bir aradan sonra yeniden ilk 5 sektör arasına girmeyi başardı.

Rusya'da yaşanan ihracat gerilemesi dikkat çekti. Ukrayna'nın ise bölgenin en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülkeler arasında yer aldığı görüldü. Avrupa pazarında yaşanan yapısal sorunlar, bölge ihracatını olumsuz etkiledi.

Toplamda 157 ülkeye ihracat gerçekleşirken, Çin'in ilk sıraya yerleştiği ve Rusya'nın ikinci sırada yer aldığı gözlendi. Bölge ihracatı, Çin'e yapılan ihracatın artmasıyla olumlu bir ivme kazandı.

Batı Akdeniz'den 1 Ocak-30 Nisan 2024 tarihleri arasında toplamda 1836 firma 157 ülke ve bölgeye ihracat yaptı.

Haber Merkezi