Ramazan Bayramı'nı da kapsayan 9 günlük tatil için memleketlerine ya da tatil bölgelerine giden vatandaşlar turizm bölgelerinde otelleri doldururken Isparta otellerini tercih etmediği otellerin boş kaldığı gözlemlendi.

BAYRAMDA OTEL KAPANDI

Bayram rezervasyonlarının az olmasından kaynaklı oteli bayram süresince kapattıklarını belirten Hotel Altuğ’un müdürü Mehmet Çetinkaya, sadece kendi işletmelerinin değil bazı otellerinde bayram günlerini kapalı geçirdiğini aktardı.

UMUTLAR GÜL VE LAVANTA SEZONUNA

Gül ve lavanta sezonu için umutlu olduklarını belirten Çetinkaya; geçmiş yıllara göre Isparta’da otellerde doluluk oranı çok yaşanmasa da Mayıs ayı itibari ile il dışından ve yurt dışından gelecek tur misafirleri başta olmak üzere, yoğunluğun biraz da olsa artacağı düşüncesinde olduklarını belirtti. 

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI VERİLERİ ISPARTA'DA GÖRÜLMÜYOR

Mehmet Çetinkaya, Kültür ve Turizm Bakanlığı turist verilerinin ülke genelindeki artış rakamlarının Isparta'da görülmediğini son yıllarda Isparta'da turist sayısında düşüş olduğununu ifade etti.

FİYATLAR AŞIRI DÜŞÜK İŞLETMEYE ZARAR

Otel sahipleri ve işletmeciler müşteri çekmek için fiyatları çok düşük tuttuğunu ifade eden müdür Çetinkaya, ‘Isparta’da konaklamak neredeyse bedava diyebiliriz. Maliyetlerin artış gösterdiği bu günlerde ucuza oda satmak kaliteyi düşürmek demektir. Kaliteli hizmet verebilmek için ucuz satış yapamazsınız. Sonuçta kullanılan malzemeler eskiyor alınan paranın hepsi kar değil. Meslektaşlarımız müşteri olsun da gerekirse bedavaya kalsın düşüncesinden kurtulmalı ve para kazandığını hissetmeli. Para kazanan işletme oteline de bakım yapar personeline de gereken ücreti rahat öder, misafirine de iyi konaklama ortamı sunar.’ dedi.

Başkan Özer’den İl Genel Meclisi Başkanı Ertuğrul’a İadei Ziyaret Başkan Özer’den İl Genel Meclisi Başkanı Ertuğrul’a İadei Ziyaret

KİŞİ SAYISINA DEĞİL, GELİRE BAKMALIYIZ!

Konuyla ilgili haber merkezimize bilgi veren Çetinkaya, ''Isparta'da konaklama sektörü para kazanmasını bilmiyor. Gül ve lavanta hareketliliği pandemi öncesi gibi değil. Asker ve öğrenciye dayalı ticaret sistemi de bitme aşamasında olunca ucuz satış yaparak para kazanılmaz. Tatil beldelerinden gelen misafirler Isparta'daki konaklama rakamlarını duyduğu zaman Isparta ucuz olunca otellerde kalitemi yok diyorlar.

Yaz aylarında gurbetçilerin memleketlerine gelmesiyle ve Isparta'nın tatil beldelerine geçiş yolu güzergahında olmasından kaynaklı misafir konaklamaları artıyor. Gül ve lavantayı kaybetmekten kaynaklı konaklama sektörü Isparta'da çok parlak bir sezon geçirmiyor.  Isparta'da konaklama sektörü kişi sayısına değil de, oteli kaç paraya sattık diye hesaplama yapması gerekiyor.

FİYAT KONUSUNDA DİK DURULMASI GEREKLİ

“Sezon başı belirlediğimiz fiyatları aşağıya indirme gibi bir şansımız yok. Çünkü maliyetler yükseldiği için fiyatlarda oynama şansımız yok. Fiyatı ne belirliyor? Bölge ve piyasa belirliyor. Bu konuda bölgede de fiyat konusunda dik durulması gerekiyor. Fiyatı aşağıya çekmemek lazım. Eğer bu zamanda yaşadığımız krizler, pandemi gibi durumlar olmasaydı daha rahat hedeflediğimiz olması gereken fiyatlara rahatlıkla gelebilecektik. Bunun için geç kalmış değiliz. Dik duralım, fiyatlarımızı kırmayalım, maliyetlerimizin yükselmesinden dolayı, ortalama fiyatlarımızı yüksek tutarak yolumuza devam edelim.

Bu arada ortalama geceleme de düşmeye başladı. Buda bizim için bir dezavantaj. Dört ya da beş gün konaklayan bir kişinin oda temizliği, kimyasalı, maliyeti farklı, bir hafta 10 gün kalan misafirin geceleme maliyeti daha farklı. Genele baktığınız zaman otellerin doluluk ortalaması %40-70 arasında. Hedeflediğimiz ve arzu ettiğimiz bir doluluğu şu an için yaşayamıyoruz. Ülkemizde maalesef maliyetler tavan yaptı. Dolayısı ile biz de bunu fiyata yansıtmak zorundayız. Bizim için önemli olan otelde konaklattığımız misafir sayısı önemli ama kaç paradan sattığımız daha çok önem taşıyor. Bu gelecek yıllar içinde önemli. Biz oteller olarak Isparta'ya turizmde çok iyi hizmetler veriyoruz. Zincir oteller şehir oteli fiyatına oda satışı yapıyor. İnternet satış fiyatları otele varılınca yarı fiyatına düşürülüyor. Bunu sırasıyla diğer otellerin de yapması herkesi etkiliyor. Isparta'ya gelen misafirler normalde her işletmeye yetecek sayıda. Biz kaliteden ödün vermeyip misafirden de hak ettiğimiz ücreti alıyoruz. Bize bazen fiyat araştırması yapan müşteriler bizden büyük olan otellerin ismini söyleyip şu fiyatı verdi diyorlar. Bizim satışlarımızdan düşük komik rakamlar söylüyorlar. Kesinlikle ucuz verilen fiyatta kaliteli hizmet olmaz. Meslektaşlarımızı fiyat konusunda daha duyarlı olmaya davet ediyorum. Sizler de hakkınızı alarak para kazanın. Müşteri kapma telaşına girmeyin herkes nasibini kazanır.'' diye konuştu.

ISPARTA ESNAFI ASKER VE ÖĞRENCİYE DAYALI TİCARET SİSTEMİNDEN MEMNUN DEĞİL

Çetinkaya, ‘Isparta esnafı uzun yıllar asker ve öğrenciye dayalı ticaret yaptı. Şu an askerin ve öğrencinin faydası çok düşük. Ve asker ve öğrenciye bağlı kalınmasının zararı pandemi sürecinde yaşandı. Başka sektörlerde fabrikaların ve turizmin artırılması Isparta esnafını daha çok güçlendirecektir. Bunu pandemiden önce gül ve lavanta sezonlarında daha iyi anladık. Isparta’nın daha çok kalkınması için başta birlik ve beraberlik içinde üst düzey büyüklerin asker ve öğrenciden gelen ticaret zihniyetini yıkıp hedef büyültmelerini ve o konularda çalışma yapmalarını istiyoruz.’ ifadelerini kullandı.

Haber: Ali Rıza Cesur