Isparta Eğirdir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, elmada yapraklarda bitki öz suyunu emerek zarar veren yaprak bitinin 30x büyütülmüş mikroskop altındaki çekim görüntülerini paylaştı.

Yetkililer, bu yıl ortalama sıcaklıkların geçen yıla göre yüksek olması nedeniyle oluşan yaprak bitinin ciddi anlamda zarar verdiğini belirterek, çiftçileri yaprak biti ile mücadele geç kalmamaları konusunda uyardı.

YAPRAK BİTİ NEDİR?

Yaprak bitleri, bitki özsuyunu emerek beslenirler. Özsu kaybı nedeniyle genç sürgünler ve yapraklar solar, giderek kurumalar olur, meyveler gelişmez. Yapraklar kıvrılır, değişik renk alır, bazı türlerde ağacın odun bölümünde urlar oluşur. Artıkları şekerli veya balımsı yapıdadır. Bu nedenle yaprak ve sürgünler önce parlaklık kazanır; sonra bu şekerli madde üzerinde fumajin mantarı çoğalarak yaprakları siyah bir tabakayla örter ve yaprak faaliyetine engel olur.

Virus taşımak ve enfekte etmek suretiyle çeşitli bitki hastalıklarının yayılmasına neden olurlar. Meyve ağaçlarının yaprak ve sürgünlerinde gruplar halinde bulunurlar.

Elma yeşil yaprak biti (Aphis pomi Deg);

Elma ağaçlarında en yaygın ve zararı en çok görülen türlerden birisidir. Taze sürgünlerde, genç yapraklar ve yaprak sapları üzerinde gruplar halinde beslenmeleri sonucunda, sürgünlerde kısalma ve yapraklarda kıvrılma görülür. Yoğunluğunun yüksek olması halinde, meyvelerin küçük kalmasına ve şeklinin bozulmasına neden olmaktadır.

Elma gri yaprak biti (Dysaphis plantaginea); .

Yaprakların gal görünümü almasına ve fonksiyonlarını yitirmesine neden olurlar Sürgün üzerinde sağlıklı göz oluşumu engellenir. Meyvelerde şekil bozukluklarına yol açar.

Lastiği Patlayan Otomobil Kontrolden Çıktı Lastiği Patlayan Otomobil Kontrolden Çıktı

Elma kırmızı gal yaprak biti (Dysophis spp.);

Yapraklarda oluşturdukları kırmızı lekeler ile kolayca tanınır. Meyvelerin şekillerinin bozulmasına ve küçük kalmasına neden olurlar.

Özge Çelik

Editör: Özge Çelik