Yaz aylarında hasat edilen kırmızı biberlerden elde edilen salçanın yapım süreci, yöre halkının yoğun mesaisiyle devam ediyor. Salça yapımı için öncelikle tarladan toplanan biberler depolara getiriliyor. Depoda sapları koparılıp çekirdekleri temizlenen biberler, yıkandıktan sonra çuvallara dolduruluyor. Güneşte iki gün bekletilerek sarı suyunun çıkması sağlanıyor. Ardından tekrar yer altı dalgıç suyuyla yıkanan biberler, makinelerde çekilerek püre haline getiriliyor. Elde edilen püre, havuzlarda olgunlaşmaya bırakılıyor.
"Talebe Yetişmekte Zorlanıyoruz"
Isparta Cuma Pazarı'nda doğal biber salçası satan bir esnaf, yoğun talebi şu sözlerle dile getirdi:
"Salçamız tamamen doğal yöntemlerle yapılıyor. Ne katkı maddesi ne de koruyucu kullanıyoruz. Doğallığını bilen müşterilerimiz her yıl bizi tercih ediyor. Talep o kadar fazla ki bazen yetişmekte zorlanıyoruz. Kilosu 250 TL’den satışa sunduğumuz biber salçamızın, özellikle kış aylarında sofralardan eksik olmadığını görüyoruz.”
Biber Salçasının Faydaları Saymakla Bitmiyor!
Biber salçası, A, C, E ve K vitaminleri bakımından oldukça zengin. Bunun yanı sıra potasyum, magnezyum, demir ve kalsiyum gibi mineralleri içeriyor. Bu vitamin ve mineraller bağışıklık sistemini güçlendiriyor, kemik sağlığını destekliyor ve genel vücut fonksiyonlarını iyileştiriyor.





