Yenilenen haritaya göre, Türkiye genelinde 45 il büyük deprem riski altında.

Türkiye'de 3 Büyük Fay Zonu

Türkiye'de aktif olarak bulunan üç büyük fay zonu mevcut: Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı. Doğu Anadolu Fayı, Ölü Deniz Çatlağı’nın kuzey ucundaki Maraş Üçlü Bitişmesi ile Kuzey Anadolu Fayı ile birleşiyor.

Isparta'da Helikopter Kazasının Nedeni Araştırılıyor Isparta'da Helikopter Kazasının Nedeni Araştırılıyor

Doğu Anadolu Fayı ve Geçtiği İller

Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş illerinden geçiyor ve Erzincan’dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşiyor.

24 İl Şehir Merkezlerinden Aktif Fay Geçiyor

Güncellenmiş haritaya göre, Türkiye'de aktif faylardan bazıları doğrudan kent merkezlerinden geçiyor. Bu kapsamda Kuzey Anadolu Fayı ve Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde 6, Doğu Anadolu Fayı'nda 4, diğer faylarda ise 8 olmak üzere toplamda 24 il şehir merkezinden aktif fay geçiyor.

Büyük Fay Kuşakları ve Isparta'nın Durumu

Kuzey Anadolu Fay Sistemi, Saros Körfezi'nden başlayıp Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Aras Vadisi’ne kadar uzanıyor ve bu kuşak Gelibolu, Marmara Denizi, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce-Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa-Niksar, Kelkit Vadisi, Erzincan, Erzurum, Varto ve Van’ı kapsıyor. Ege Bölgesi’ndeki faylar ise Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir'i etkiliyor.

MTA'nın güncel Diri Fay Haritası'na göre en uzun diri fay Kuzey Anadolu Hattı üzerinde bulunuyor. İstanbul ve Ankara'da diri fay bulunmamakla birlikte, bu illerin yakınlarında bulunan diri fay hatları da risk teşkil ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi