Mevsimlik İşçi Alımı Noter Kura Sonuçları Açıklandı Mevsimlik İşçi Alımı Noter Kura Sonuçları Açıklandı

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Metin DAVRAZ tarafından yürütülen TÜBİTAK 100118m 091 nolu proje kapsamında, “Volkanik Alümino - Silikatlardan Isı Yalıtım Levhası Üretimi” buluşu gerçekleştirildi.  Test çalışmalarında başarılı olan Akademisyenimizin buluşu, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından da tescillendi.

Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Davraz, ISUBÜ Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Lisanslama Ofisi (FSMLO) birimine buluş hakkı saklı olmak kaydıyla patent haklarını 2021 yılında devretmiş ve ISUBÜ Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Lisanslama Ofisi (FSMLO) birimi tarafından 6.07.2021 tarihinde patent başvurusu yapılmıştı.

Konu hakkında bilgi veren Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Metin DAVRAZ, “2018'de TÜBİTAK tarafından "Bina ve Sanayi Sistemleri için Isı Yalıtım Malzemeleri Geliştirilmesi" başlıklı proje çağrısına başvuru yaptık. Geliştirdiğimiz proje ile Yüzde 100 yerli, yanmayan ve ısı iletmeyen volkanik alüminyum-silikat esaslı ısı yalıtım malzemesi ürettik. Başvuru 50 üniversite arasından seçilerek kabul edildi. Bu buluşta konvansiyonel ısı yalıtım malzemelerine alternatif yalıtım malzemeleri arayışında, yanmazlık, hafiflik, düşük ısıl iletkenlik, bölgesel kaynaklara dayanma, mevcut malzemelerle rekabet edebilme gibi özellikleri ön plana çıkmaktadır. Bu unsurları bir arada sağlayabilecek en önemli hammaddeler pomza, bazı ignimbrit türleri, volkanik küller vd. alümino silikat esaslı malzemelerdir. Dünya’da henüz bu malzemelerin temel hammadde olarak kullanıldığı monolitik bir ısı yalıtım malzemesi üretilmemiştir. Bu konuda yürütülmüş bir bilimsel çalışma da belirlenememiştir. Ülkemiz pomza, perlit, volkanik kül gibi alümino silikat esaslı volkanik malzemeler açısından çok zengin bir potansiyele sahiptir.  118M091 nolu TÜBİTAK 1003 projesi kapsamında, belirtilen volkanik kökenli malzemelerden; A1 sınıfı yangın direncine, yeterli basınç dayanımına, çok düşük ısıl iletkenliğe sahip, çok hafif, monolitik ve sürdürülebilir yalıtım malzemeleri geliştirilmiştir. Proje çıktısı olarak geliştirilen ürünün, proje- inşaat aşamasında, yalıtımsız mevcut binaların dış cephe mantolamalarında ve endüstride yüksek sıcaklık yalıtımında uygulanabilir ve cam köpüğüne alternatif olması hedeflenmiştir. Başvuru tarihinden itibaren 20 yıl süreyle korumalı olarak Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi adına patent tescili 23.10.2023 tarihi itibarıyla yapılmıştır” dedi.

Kaynak: ISUBÜ Bülten