Ticaret Bakanlığı Otomobil Piyasasında Düzenleme Yapıyor Ticaret Bakanlığı Otomobil Piyasasında Düzenleme Yapıyor

Süleyman Demirel Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Ebru Önem ve Dr. Öğr. Üyesi Firdevs Mert Sivri ile Bahçeşehir Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Çağlar Sivri tarafından geliştirilen “Portakal Kabuğu Katkılı Dokusuz Yüzeylerle Yeni Nesil Anti-Patojenik Bitki Islahı Malzemelerinin Geliştirilmesi" projesi ikincilik ödülü aldı.

Bitki ıslahında patojen önleyici özelliğiyle dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan proje, Antalya Teknokent, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve TÜRKTOB işbirliğiyle Antalya ANFAŞ Fuar Alanında düzenlenen “7. Bitki Islahı Proje Pazarı”nda ikincilik ödülü aldı.

Bitki ıslahı konusunda ülkemizde öncü bir projeye imza attıklarını ifade eden proje yürütücüleri Doç. Dr. Ebru Önem ve Dr. Öğr. Üyesi Firdevs Mert Sivri ile Dr. Öğr. Üyesi Çağlar Sivri şunları kaydetti: “Piyasada bu yolla bitki ıslahı için çoğunlukla kağıt bazlı polinasyon (tozlaşma) kontrol keseleri kullanılıyor. Ancak bu keselerde biyolojik süreç için gerekli olan ışığı kısıtladığı için ıslah prosesinin hızını sınırlayabiliyor ve maliyetleri yükseltiyor. Ayrıca kağıt esaslı oldukları için yağmurda ağırlaşıp bitkiye zarar vererek rüzgar vb. hava koşullarında yırtılıyor ve kullanılmaz hale geliyor. Bu yüzden bitki ıslahı için daha geçirgen ve şeffaf yapıda, dayanıklı ve maliyet efektif yeni nesil malzemelere ihtiyaç duyuluyor. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak projemizde, bitki ıslahını daha verimli hale getirmek, patojenlerden korumak ve sonrasında da bitkileri kuş saldırısı, ani hava koşullarının değişiminden koruyup mikro iklimi düzenlemek yoluyla daha sağlıklı tohum gelişimine katkıda bulunacak dokusuz yüzey esaslı bitki ıslah malzemeleri geliştireceğiz. Ülkemizde bitki ıslahında dokusuz yüzey kullanımını içeren bir proje bulunmadığı için önerilen bu proje öncü niteliğindedir. Ayrıca proje özellikle bitki ıslahında patojen önleyici özelliğiyle dünyada bir ilk olma özelliği taşımaktadır.”