Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ), 2023-2024 Uluslararası Öğrenci Başvuru ve Kayıt İşlemleri duyurusu yaptı.  Duyuruya göre, 1. Yerleştirme başvuruları; 23 Haziran -21 Temmuz 2023 tarihleri arasında, https://obs.isparta.edu.tr internet adresinden online yapılacak.

PROGRAM TERCİHİ, BAŞVURU TARİHLERİ VE İŞLEMLERİ

• 1. Yerleştirme başvuruları; 23 Haziran -21 Temmuz 2023 tarihleri arasında, Üniversitemizin https://obs.isparta.edu.tr internet adresinden online yapılacaktır. Başvuru sırasında adaylar “Aday Başvuru Formu” nu dikkatle doldurulup, başvuru için istenen belgelerin sisteme online yüklemesini yaparak, aday kendisinde saklamak üzere başvuru formu çıktısını almalıdır.

• Aday numarası (Pasaport No/ YU No/TC No), adayın elektronik ortamda yapacağı bütün işlemlerde gerekli olacağından, aday tarafından özenle saklanmalıdır.

• Aday başvuru formunun kimlik bilgisi alanı, resmi makamlarca verilen kimlik kartı veya pasaportundaki bilgiler kısaltma ve değiştirme yapılmadan girilmelidir. (bilgilerdeki yanlışlıklardan doğacak sonuçların bütün sorumluluğu adaylara aittir.)

• Adaylar en fazla Onbeş (15) diploma programına başvurabilirler.

• Aday yerleştirmede kullanılmasını istediği puan türünü dikkatle seçmelidir. (sınav puanı veya ortaöğretim puanı gibi)

• Uluslararası öğrenci başvuruları, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi resmi internet sayfası üzerinden online olarak yapılacak, istenen diğer belgeler bilgi sistemine online yüklenecektir. Başvuru süresi içinde yapılmayan başvurular ve istenen belgeleri yüklemeyen veya eksik yükleyenlerin başvuruları kabul edilmeyecektir.

BAŞVURU İÇİN İSTENİLEN BELGELER (ONLINE YÜKLENECEK BELGELER)

Tüm belgeler orijinalinden taranarak başvuru sistemine yüklenmelidir. Resmi mühürlü ve imzalı olmayan, fotokopi edilmiş belgeler ve faks veya e-posta ile gönderilen belgeler kabul edilmez. Eksik belgelerle yapılan başvurular değerlendirmeye alınmaz.

Başvuru için aşağıdaki belgelerin başvuru sistemine yüklenmesi gereklidir:

• Lise Diploması: Ortaöğretim (Lise) diplomasının aslı ve Ortaöğretim (Lise) diplomasının Türkçe veya İngilizce dillerinde olmaması durumunda T.C. Büyükelçilikleri, Konsoloslukları, Noter veya Yeminli tercüman tarafından onaylı Türkçe veya İngilizce çevirisi.

(Henüz diplomasını almamış olan mezun durumundaki adaylar, liselerinden alacakları mezuniyet not ortalamasını gösterir geçici mezuniyet belgeleri ve geçerli sınav sonucu ile başvuru yapabilirler.) (Adayların lise diplomalarının Türkiye Cumhuriyeti liselerinden alınan diplomalara denk olduğunu gösteren ve Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığından ya da ülkelerindeki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğinden alınabilecek "Denklik Belgesi" daha sonra, kayıt sırasında istenecektir.)

• Resmi Transkript (Not Dökümü): Adayın, ortaöğretimde (lise) aldığı dersleri ve notlarını gösteren ve lise müdürlüğü tarafından onaylanmış resmi transkripti. (Transkriptin Türkçe veya İngilizce dillerinde olmaması durumunda T.C. Büyükelçilikleri, Konsoloslukları, Noter veya Yeminli tercüman tarafından onaylı Türkçe veya İngilizce çevirisi.)

• Geçerli Sınav Sonuç Belgesi: Yurtdışından Öğrenci Kabulü Yerleştirme Esaslarında belirtilen sınavlar arasından geçerli sınav sonuç belgesinin yüklenmesi gerekir (Not ortalaması ile yerleşmek isteyen adaylardan istenilmez). Türkiye’deki üniversitelerin yapmış olduğu YÖS sınavları kabul edilmektedir.

Yurtdışından alınan tüm sınav sonuç belgelerinde;

Apostil Mühürüne taraf olan ülkeler için Apostil Mühürü, taraf olmayan ülkeler içinse Dış İşleri Bakanlığı onayı gerekmektedir. (Dış İşleri Bakanlığı onayı belgenin arka yüzüne yapılmış ise tüm adayların belgelerini onay görünür şekilde sisteme yüklemeleri gerekmektedir.)

• Pasaport: Uluslararası öğrenci adayının uyruğunu gösteren, en az 6 ay geçerlilik süresi bulunan pasaport belgesinin renkli taranmış halinin başvuru sistemine yüklenmesi gerekir (pasaportun Türkçe veya İngilizce dillerinde olmaması durumunda T.C. Büyükelçilikleri, Konsoloslukları, Noter veya Yeminli tercüman tarafından onaylı Türkçe veya İngilizce çevirisinin de yüklenmesi gerekir.)

(Lise eğitimlerinin tamamını örgün eğitim yoluyla yurt dışındaki liselerde (KKTC liseleri hariç) gören uyruğundan biri T.C olan çift uyruklu veya T.C uyruğunda bulunan adayların, pasaport veya emniyet kayıtlarından diplomanın alındığı ülkeye eğitim-öğretimin süresini kapsayan, giriş çıkışın yapıldığını gösteren pasaport sayfalarının taranmış hali ya da Emniyet Müdürlüğünden alınmış onaylı belgenin yüklenmesi gerekir)

• Bir adet vesikalık fotoğraf: Başvuru sistemine başvuru esnasında yüklenecek vesikalık fotoğraf sisteme taranarak yüklenmelidir (Fotoğraf, 50 mm × 60 mm ebadında beyaz fonda ve desensiz, son altı ay içinde çekilmiş olmalıdır.)

• Mavi Kart: Mavi kart sahibi adaylar, mavi kartlarının ön ve arka yüzünün renkli taranmış halini başvuru sistemine yüklemelidir.

• TC Uyruklu olup lisenin tamamını yurt dışında okuyan adayların öğrenim süreleri boyunca yurt dışına giriş-çıkış yaptıklarını gösterir belge. (Emniyetten veya e-devletten alınabilir)

https://www.turkiye.gov.tr/emniyet-yurda-giriscikis-belge-sorgulama?sorgulama=formu (Bu belgeyi diploma ile birleştiriniz)

• Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile T.C. vatandaşlığına geçenlerin / bu durumdaki çift uyrukluların çift vatandaşlıklarının devam ettiğini gösteren vukuatlı nüfus kayıt örneği.

Mehmet Aşçı Kalbine Yenildi Mehmet Aşçı Kalbine Yenildi

• KKTC uyruklu veya uyruğundan biri KKTC olan çift uyruklular için GCE AL sonuç belgesi.

KESİN KAYIT İŞLEMLERİ

Adayların kesin kayıt için, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına (Adres: Bahçelievler Mh. 102. Cd. No:24 ISPARTA) şahsen başvurmaları gerekmektedir. Posta yolu ile kayıt yapılmayacaktır. Belirtilen tarihlerde evraklarını getirmeyen adaylar herhangi bir hak iddia edemezler.

KESİN KAYIT İŞLEMLERİ

Adayların kesin kayıt için, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına (Adres: Bahçelievler Mh. 102. Cd. No:24 ISPARTA) şahsen başvurmaları gerekmektedir. Posta yolu ile kayıt yapılmayacaktır. Belirtilen tarihlerde evraklarını getirmeyen adaylar herhangi bir hak iddia edemezler.

 KESİN KAYIT İÇİN ÖĞRENCİ İŞLERİNE TESLİM EDİLMESİ GEREKEN

BELGELER

Kayıt için gerekli belgeler şunlardır:

• Adayların Kabul Mektubu ile birlikte ülkelerindeki (veya en yakın) T.C. dış temsilciliğine giderek “Öğrenim Vizesi” almaları gerekmektedir.

• Türkiye’de bulunan adaylar Öğrenim Vizesi yerine İl Göç İdaresi Müdürlüğünden ikamet tezkeresi alırlar.

• Aşağıda belirtilen adaylarda öğrenim vizesi şartı aranmaz:

o Ortaöğrenimini Türkiye’de tamamlayıp ara vermeden lisans öğrenimi yapmak isteyen yabancı uyruklu öğrenciler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları ve Türkiye’de çalışma ve ikamet izni bulunan yabancıların çocukları,

o Doğumla Türk vatandaşlığı kazanmış olup sonradan Bakanlar Kurulu kararıyla T.C. vatandaşlığından çıkma izni almak suretiyle yabancı bir devlet vatandaşlığına geçmiş olanlar (5203) sayılı Kanunla tanınan hakların kullanılmasına ilişkin belge sahibi olanlar dahil,

o Doğumla yabancı uyruklu olup daha sonra T.C. vatandaşlığına geçen çift uyruklular ile T.C. uyruklu olup lise öğreniminin son üç yılını T.C. hariç yabancı bir ülkede (Kuzey Kıbrıs hariç) tamamlayanlar.

• Lise diplomasının veya geçici mezuniyet belgesinin aslı ile noter ya da Türkiye Cumhuriyeti dış temsilciliklerinden onaylı Türkçe tercümesi,

• Lise diplomasının, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı İl Milli Eğitim Müdürlükleri ya da Türkiye Cumhuriyeti dış temsilciliklerinden alınmış Denklik Belgesinin aslı,

• Adayın lisede aldığı dersleri, notlarını ve genel not ortalamasını gösterir, lise müdürlüğü tarafından onaylanmış resmi not belgesi (transkript) ile Türkçe veya İngilizce tercümesinin noter ya da Türkiye Cumhuriyeti dış temsilciliklerinden onaylı örneği,

• Adaylar kayıt sırasında yerleştirildikleri belgenin ve talep edilen diğer belgelerin asıllarını getirmek zorundadırlar. ISUBÜ tarafından tanınırlığı ilan edilen Türk Üniversitelerinin YÖS sonuç belgesinin çıktısı ile yerleşen adayların belgelerinde doğrulama kodu veya belgesini almış olduğu kurumdan aslı gibidir onay olmak zorundadır.

• Öğrenim Vizeli Pasaportun kimlik bilgilerini ve geçerlilik süresini gösteren sayfalarının ve Türkçe tercümesinin noter ya da Türkiye Cumhuriyeti dış temsilciliklerinden onaylı örneği,

• Varsa, uluslararası geçerliliği olan yabancı dil belgesinin ve Türkçe yeterlik belgesinin noter ya da T.C. dış temsilciliklerinden onaylı örneği,

• 2 adet 4,5x6 cm ebadında fotoğraf (son altı ay içinde, ön cepheden, çekilmiş olmalıdır)

• Öğrenim ücretinin ödendiğini gösteren belge,

• İmzalı geçim güvencesi beyanı (öğrenci Türkiye’ ye gelince elden teslim edecektir.)

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri (önlisans) Programına kayıt yaptıracak öğrencilerin SİVİL HAVACILIK KABİN HİZMETLERİ (önlisans) eğitimi mesleğini icra edebilmek için aranan nitelikler:

a) Adli sicil kaydı veya Adli Sicil Arşiv Kaydı bulunmamak.

b) Bayanlar için 160 cm-180 cm arası boya sahip olmak (ağırlığı, boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 5 kilogram fazla veya 15 kilogram noksan ağırlıkta olmak).

c) Erkekler için 170-190 cm arası boya sahip olmak (ağırlığı, boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 5 kilogram fazla veya 15 kilogram noksan ağırlıkta olmak).

d) Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş havacılık tıp merkezlerinde yapılan muayene sonucunda uçuşa elverişli olduğuna dair sağlık raporu almak.

e) Kabin memuru üniforması giyildiğinde vücudunun görünecek yerlerinde dövme, yara izi vb. bulunmamak.

UÇAK TEKNOLOJİSİ (önlisans) eğitimi mesleğini icra edebilmek için aranan nitelikler:

a) Havalimanı giriş kartı almasına engel oluşturacak herhangi bir Adli Sicil Kaydı veya Adli Sicil Arşiv Kaydı bulunmamak.

b) Mesleği ve/veya meslekte verilen görevi icra etmesine engel oluşturacak herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığına dair tam teşekküllü bir hastaneden son 6 ay içinde almış olmak şartıyla heyet raporu almak (renk körlüğü, işitme kaybı/eksikliği, görme kaybı/eksikliği vb).