Kadıoğlu o tarifi sizler için tek tek yazdı;"İÇECEKLER VE SAĞLIĞIMIZ

Merhaba sevgili okuyucularım;

Bu sayımızda evimizde yapabileceğimiz sağlıklı içecekleri hazırlama yöntemlerini aktaracağım.

Şimdi sıra evimizde kolayca hazırlayabileceğimiz ferahlatıcı detoks içeceklerde!

Buradan birkaç tarif vereceğim.

1nci tarif

5 dal nane, yarım limon suyu ve yarım dilim limon, bir çubuk tarçın ve 200 ml su 

Suyun içerisine nane, limon suyu, dilimlenmiş limon çubuk tarçın eklenir ve bir kavanoza aktarılır. Bir gece dolapta bekletilir. Ertesi gün tüketilir.

2nci tarif

Bir küçük parça taze zencefilli rendeliyoruz

1 yarım limon suyu, 1 yarım dilimlenmiş limon 

200 ml su içerisine malzemeler eklenir ve bir gece dolapta bekletilir. Ertesi gün tüketilir.

3ncü tarif

Bir dal taze biberiye 

5- 10 kiraz sapı 

1 yarım limon suyu 1 yarım dilimlenmiş limon

200 ml su içine 1 dal biberiye, kiraz sapı ve limon suyu ve dilimlenmiş limonu ekliyoruz. Bir gece buzdolabında bekletiyoruz.  Ertesi gün tüketiyoruz.

Bunun gibi  bir çok tarif oluşturabiliriz.

Son olarak sağlıklı kalmak için tüketebileceğimiz foksiyonel besinlerden bahsetmek istiyorum.

En bilindik fonsiyonel besin, yoğurttur. İçerindeki probiyotikler ile tüm bedenimizi sağlıklı tutar.

Kefir tüketimi yaz kış tüm danışanlarıma favori tavsiyemdir. İçeriğindeki yoğun probiyotikler ile kişiyi sağlıklı kılar.

Probiyotiklerin vücuttaki etkisini arttırmak için; sarımsak, soğan, muz, bakliyat vs ürünleri tüketmeye özen göstermeliyiz. Bahsettiğim ürünler prebiyotik olarak adlandırılır ve probiyotikler onları kullanır.

Onun için yoğurdu sarımsaklı hazırlamak etkinliğini arttırır.

Fonksiyonel gıdalara bir örnekte domatestir. Domates İçinde barındırdığı likopen etken maddesiyle kanserden korunmaktan tutun da kolesterol düşürmeye, koroner kalp hastalığından korunmaya, bağışıklık sistemini korumaya ve çağımızın vebası Alzheimer (unutkanlık)dan korunmaya yaramaktadır. Özellikle; domates sosu, salça ve ketçap şeklinde tüketmenizi öneririm. Likopen miktarı en fazla bu formlarda bulunur.

Üzüm yaz aylarının vazgeçilmez bir meyve si olup resveratrol deposudur. Revreratrolün faydaları saymakla tükenmez. Özellikle siyah üzümün içeriğinde bol miktarda bulunur.

Beyni koruyan resveratrol; kan basıncını düşürür, eklem ağrılarına iyi gelir, kansere karşı koruyup ömrü uzatır.

Kiraz içeriğindeki antosiyanin, quarsetin gibi antioksidan bileşikler ile lif, A vitamini, C vitamini, potasyum, magnezyum ve melatonin içeriği ile de pek çok hastalık için koruyucu etki göstermektedir.

Uyku düzensizliklerinde kullanılan melatonin, kirazın içeriğinde epey mevcuttur. Ayrıca diyetlerde lif kaynağı olarak kullanabileceğimiz bir fonksiyonel gıda olan kiraz; romatizmal rahatsızlıklarda antienflamatuvar etkinliğinin yanı sıra iyi bir ağrı kesicidir.

Çilek içeriğindeki; C, E, K, niyasin, B6 vitaminleri, kalsiyum, folat, fosfor, demir, magnezyum, manganez, çinko, bakır, selenyum ve potasyum mineralleri ile fevkalade bir gıdadır. 

Karpuz; günlük C vitamini gereksiniminin %14'ünü, A vitamini gereksiniminin %12'sini, potasyum mineraline olan gereksinimin %3'ünü, magnezyum gereksiniminin %2'sini ve B1, B5, B6 vitaminlerine olan gereksinimin %2'sini karşılar.

Ayrıca yaz aylarında tüketebileceğimiz fonksiyonel sebzelerin başında enginar gelir.

Enginar içeriğindeki sinarin etken maddesi ile kolesterolü düşürürken, insülini regüle eder. Kilo vermek isteyen okurlarımın baş ucu sebzesi olmalıdır.

Traktörden düşerek yaralandı Traktörden düşerek yaralandı

Semizotu; yaz aylarının vazgeçilmezi sofralarımızın baş tacıdır. İçerisinde; A, B1, B2,B6, C, E, niasin, nikotinik asit, beta karoten, riboflavin, folat gibi vitaminlerden ve özellikle K, Ca, Fe, Mg, Na, P, Cu, Zn ve Mn minerallerinden zengin olması sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yarar. İçeriğindeki omegalar ile göz ve zeka üzerine olumlu etkiler oluşturur.

Son olarak kuşkonmaz için birkaç şey yazmak istiyorum. Avrupa da çok miktarda tüketilen kuşkonmaz; B ve C vitamini gibi önemli vitaminler ve folat, demir, k vitamini, magnezyum gibi önemli mineraller yönünden zengindir. İlave olarak, kuşkonmaz K vitamini bakımından da oldukça değerlidir.

Sindirimi desteklerken, regl dönemini rahatlatır. Kemik erimesinden tutunda, kan şekerini düzenlemeye yarar.

Kilo kontrolünde , diyet ve sporla birlikte etkili olacağı gibi kan şekerini regüle etmeye de yarar.

Çok kıymetli okurlarım daha bir çok sebze ve meyve fonksiyonel gıda olarak nitelendirilebilir.

Ben bu yazımda en bilindikleri üzerinde kısa kısa durmak istedim.

Unutmayınız ki en önemli gıda sevgidir. Çocukları sevin, yaşlıları ve hayvanları sevin! Sevginin iyi gelmediği bir hastalık yoktur .  Sait Faik in de dediği gibi ‘dünyayı güzellik kurtaracak ve insanı sevmekle başlayacak herşey’

Bir daha ki sayımızda görüşmek dileğiyle sevgiyle kalın..." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Kum Saati Dergisi