Habersulh Gazetesinden Bora Tüfekli kaleme aldı, Seçimlerden sonra artık meydan, milletvekillerinin vekillerden ise şehrimizin talepleri var.

BORA TÜFEKLİ'NİN YAZISI

Türkiye, 28. Dönem Milletvekillerini ve 13. Cumhurbaşkanını seçti. Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti’nin 13. Cumhurbaşkanı olarak seçildi. TBMM’ye 4 üye gönderen Isparta; AK Parti’den Mehmet Uğur Gökgöz ve Osman Zabun’u, CHP’den Yalım Halıcı’yı ve MHP’den Hasan Basri Sönmez’i Milletvekili olarak seçti. Seçimler geride kaldı. Şimdi, Türkiye’nin ve Isparta’nın sorunlarını çözme zamanı!

Türkiye, seçim sürecini artık geride bıraktı. 14 Mayıs tarihinde 28. Dönem milletvekillerini ve 28 Mayıs tarihinde de 13. Cumhurbaşkanını seçti.

Seçim sürecini geride bıraktığımıza göre artık önümüzdeki sorunlara ve o sorunların köklü çözümlerine eğilme zamanı geldi. Yani, seçimler bitti, şimdi icraat zamanı.

Türkiye’nin ve Isparta’nın çözüm bekleyen önemli sorunları var. Bir an önce bu sorunların masaya yatırılması ve çözülmesi gerekiyor.

ARŞİV UNUTMAZ

Arşiv unutmaz. Isparta milletvekillerinin adaylık sürecinde Ispartalılara verdikleri sözler de arşivlerde yerini koruyor.

Seçim sürecinde sahada en çok konuşulan ve milletvekili adaylarının önüne çıkan, adayların da çözümleri için söz verdikleri konuları bir kez daha hatırlatmak isteriz.

DUBLE YOLLARI UNUTMAYIN

Isparta’nın kronik sorunları arasında değerlendirilen ve hemen hemen bütün seçimlerde iktidarın söz verdiği, muhalefetin ise iktidarı bu sorun üzerinden yorduğu bir konu: Isparta – Antalya Dereboğazı Duble yolu.

Isparta Milletvekilleri Mehmet Uğur Gökgöz, Osman Zabun, Yalım Halıcı ve Hasan Basri Sönmez de sahada en çok bu taleple karşılaştı. Katıldıkları hemen hemen tüm toplantılar, televizyon programları, ziyaretlerde karşılarına çıkan en önemli sorun Isparta  - Antalya Dereboğazı duble yolu projesi oldu.

Öyle ki; Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu dahi Isparta mitinginde Dereboğazı yolunun duble yol yapılacağı vaadini verdi.

CHP Milletvekili Yalım Halıcı da adaylığı sürecinde Dereboğazı duble yolunu Isparta’nın gündeminden biz düşüreceğiz mesajını kampanya boyunca verdi. 

Cumhur İttifakı’nın mitingine katılan Binali Yıldırım ve Devlet Bahçeli her ne kadar miting meydanında Dereboğazı yoluna değinmese de Gerek Mehmet Uğur Gökgöz ve Osman Zabun, gerekse Hasan Basri Sönmez hemen her platformda Dereboğazı duble yolunun en kısa sürede tamamlanacağını kaydetti.  

Dereboğızı Duble Yolu’nun yanı sıra Isparta – Konya yolu ve Isparta – Burdur Dostluk yolu da seçimlerin en çok konuşulan gündem maddeleri arasında yer aldı.

EĞİRDİR GÖLÜ CAN ÇEKİŞİYOR

Tüm siyasilerin gündeminde yer alan bir diğer konu da Eğirdir Gölü ve Isparta’nın içme suyu meselesi oldu. Her gün kuruma tehlikesine biraz daha yaklaşan Eğirdir Gölü, her ne kadar son günlerde artan yağışlarla toparlamaya çalışsa da ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğu ortada.

Eğirdir Gölü’nün kurtulabilmesi için Özel Hükümler, kapalı devre sulama, kaçak kuyuların önüne geçilmesi, vahşi madenciliğe karşı tedbir alınması, Isparta’nın içme suyu olarak Darı Deresi 2 göletinin bir an önce tamamlanarak faaliyete geçmesi gibi önemli konular masada duruyor. Yine bütün milletvekilleri adayları sürecinde seçmene Eğirdir Gölü’nün kurtarılması ile ilgili vaatlerde bulunmuştu.

ISPARTA’NIN DEPREM KUŞAĞINDA OLDUĞUNU UNUTMAYIN

Kentin önemli bir diğer sorunu da özellikle 6 Şubat depremlerinden sonra yeniden yakıcı bir şekilde gündeme gelen Deprem gerçeği ve depreme hazır hale gelmek. Birinci derece deprem kuşağında yer alan Isparta’nın kentsel dönüşümünü ruhuna uygun bir şekilde hayata geçirmek için yerel yönetim ve merkezi hükümetin el ele vererek bu süreci başlatması ve hızlandırması gerekiyor. Yine tüm milletvekillerinin adaylık sürecinde verdiği sözlerden birisi de kentsel dönüşüm meselesi olmuştu.

KÖYLERİMİZE HAYAT VERİN

Sadece Isparta’nın değil, aslında tüm Türkiye’nin önemli sorunlarından birisi de köyden kente göç konusu. Neredeyse köylerin boşalma noktasına geldiği gerçeği ile karşı karşıyayız. Bu da başta tarım olmak üzere çeşitli sorunları gündeme getiriyor. Türkiye’nin ve Isparta’nın ekonomi ile ilişkilendirilerek ele alması gerektiği konuların başında gelen Köyden kente göç konusunu tersine çevirecek bir yaklaşıma ihtiyaç var. Tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilmesi için köyde yaşam standartlarını artıracak bir model ortaya koyulması gerekiyor.

MEYVE BİRLİĞİNİ BU DÖNEM KURALIM

Isparta’nın ilçelerinde ve köylerinde tarımsal sürecin en önemli argümanlarından birisi de meyvecilik. Başta elma, kiraz ve kayısı olmak üzere Isparta her ne kadar Türkiye’nin gül bahçesi olarak anılsa da Isparta aynı zamanda Türkiye’nin meyve bahçesi olma özelliğini de taşıyor. Meyvecilikte yaşanan sorunların en hızlı ver verimli bir şekilde çözülebilmesi için, üretimden pazarlamaya ve ürün çeşitliliğine kadar verimli bir meyvecilik faaliyeti sürdürebilmek için Meyve Birliği’nin kurulması elzem. İktidar kanadı da muhalefet kanadı da seçim sahalarında Meyve Birliği konusunda önemli mesajlar vermişti.

VAHŞİ MADENCİLİĞE GEÇİT VERMEYEİM

İŞLENMİŞ ÜRÜN SATARAK KATMA DEĞER SAĞLAYALIM

Isparta ve Burdur ekseninde yürütülen ciddi bir madencilik faaliyeti de bölgenin önemli kaynaklarından birisi. Ancak başta vahşi madencilik, doğanın katledilmesi gibi sorunların önüne geçmek gerekiyor. Madenciliği de doğayla barışık bir şekilde yürütmek son derece önemli. Özellikle Sütçüler ve Eğirdir tarafında görülen madencilik faaliyetlerinin doğayla barışık hale getirilmesi için çalışmalar yapılmalı.

Aynı zamanda mermercilik konusunda da ihtisas alanlarının açılması ve işlenmiş ürün satışı ile hem istihdamı hem de mermerin artı değerine katkı sunmak da yine önemli.

YENİLENEBİLİR ENERJİ HAMLESİ

Dünyanın, Türkiye’nin ve dolayısıyla Isparta’nın en önemli konularından birisi de enerji. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek, bu anlamda yatırımlar yapmak da yine hem kente hem de ülkeye katma değer sağlayacak. Isparta’da son yıllarda hareketlenmeye başlayan yenilenebilir enerji yatırımlarının önünün açılması, yaşanan bürokratik sorunların aşılabilmesi ve yarımcının bu alana yöneltilmesi de önemli bir konu olarak önümüzde duruyor.

12 AY TURİZM POTANSİYELİ

Ve turizm… Isparta – Burdur ve Antalya ekseninde yılın 12 ayını kapsayacak turizm rotaları, turizm yatırımları oluşturulmalı. Turizmin başkenti Antalya ile Isparta ve Burdur’u da entegre ederek bir Batı Akdeniz Turizm Vizyonu ortaya çıkarılmalı. Davraz Kayak Merkezi, gül ve lavanta eksininde kırsal turizm, sağlık turizmi, Eğirdir, Yalvaç, Yenişarbademli, Şarkikaraağaç başta olmak üzere ilçelerin turizm potansiyellerinin değerlendirilmesi ile ilgili hızlı ve verimli bir çalışma yapılmalı.

TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERİN BAŞKENTİ

Türkiye Muharip Gaziler Derneği’nden Başdeğirmen’e ziyaret Türkiye Muharip Gaziler Derneği’nden Başdeğirmen’e ziyaret

Özellikle gül ve lavanta ile adını duyuran Isparta, kuşkusuz Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Başkenti olma hedefinden vazgeçmemeli. Ancak, bunun için tarımsal sanayinin önünü açılmalı, yatırımcı desteklenmeli, üretim, ürün geliştirme, pazarlama gibi konularda yaşanan sıkıntılar aşılmalıdır. Bu konuda oluşturulacak potansiyel genel anlamda ülke ekonomisine de büyük katkılar sağlayacaktır.

ÖĞRENCİ DOSTU ŞEHİR

Isparta aynı zamanda önemli bir öğrenci kentidir. SDÜ ve ISUBÜ’ye ev sahipliği yapan Isparta’nın öğrencinin sosyal yaşamından barınmasına, ulaşımından nitelikli eğitimine kadar birçok sorununun çözülmesi, kente öğrenci akışını da artıracaktır. Isparta’nın öğrenciye sadece ekonomik girdi olarak değil, üniversitelerimizin akademik birikiminden de faydalanması gerekmektedir. Üniversite Şehir işbirliği hem ekonomik anlamda hem de üniversitelerimizin akademik birikiminden faydalanması anlamında son derece önemlidir.

KONUT SORUNU

Özellikle büyükşehirlerde baş gösteren fahiş kiralar ve konut fiyatlarında çılgın artışlar, ne yazık ki Isparta’da da görülmeye başladı. Ucuz ve Sosyal konut hamlelerine ağırlık verilmeli, kentteki kira artışları kontrol altına alınmalı ve bu şehirde barınma, sorun olmaktan çıkarılmalıdır.

DEMOKRASİNİN BEŞİĞİ, HOŞGÖRÜNÜN ADRESİ

Isparta, hem bugüne kadar yetiştirdiği sadrazamlar, devlet başkanları, üst düzey yöneticiler anlamında hem de politik duruşu anlamında demokrasinin beşiği olarak anılmalıdır. Demokrasinin beşiği olan Isparta’nın hoşgörünün de başkenti olması gerekmektedir. Isparta’nın AK Parti, CHP ve MHP gruplarına gönderdiği milletvekillerinden beklediği en önemli şey kuşkusuz hizmet ve hoşgörü iklimini sağlamalarıdır. Rekabet kaçınılmaz. Ancak, hoşgörü olmazsa olmazdır. Isparta, TBMM’ye gönderdiği milletvekillerini hizmet yarışında görmek istememektedir.

BÜROKRASİYİ SİYASETE ESİR ETMEYİN

Isparta’nın birçok konuda yarışa ihtiyacı vardır. Bu doğru. Ancak, ihtiyacı olmayan tek şey ‘vekil savaşları’dır. Isparta’yı TBMM’de temsil edecek olan milletvekillerimizin bürokrasiyi siyasete esir edecek anlayıştan uzak durmaları gerekmektedir.

Özetle: Değerli milletvekilleri, Isparta’nın sorunlarına odaklanın ve çözümleri için birlikte hareket etmeniz gerektiğini unutmayın. Isparta’yı kısır ve sığ siyasete kurban etmeyin. (Bora Tüfekli)