Anamas Dağı, Konya'nın Beyşehir ilçesi ile Isparta'nın Yenişarbademli ilçesini içine alan geniş yayla alanları ile dikkat çeken bir doğal güzelliktir. Bu dağ, Konya'ya bağlı gibi görünse de batı tarafı Isparta'ya aittir. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak havada, birçok yaylacıyı ağırlayan Anamas Dağı, Toros Sıradağları'nın bir kolu olarak doğal özellikleri ile farklı bitki örtüsü ve iklimlere sahiptir. Beyşehir ilçesinde geniş bir alanı kaplayan Anamaslar, farklı isimlerle yayılarak çeşitli bölgeleri kapsar.

Kuzeybatıdan güneydoğu doğrultusunda uzanan Anamas Dağları, batıdan ve güneybatıdan yüksek ve sarp dikliklerle ovaya inerler. Dedegül, Kartos, Dumanlı, Naldöken, Dippoyraz, Anamas Dağı'nın öne çıkan tepelerindendir. Batı tarafı Konya'ya aitken doğusu Isparta sınırları içerisindedir. Bu doğal güzellik iki şehir için de paylaşılması zor bir alan olup, 2018 yılında alınan bir kararla batısı Kızıldağ Milli Parkı'na, doğusu ise Beyşehir Gölü Milli Parkı'na dâhil edilmiştir.

Anamas Dağı aynı zamanda Dedegöl Dağı olarak da bilinir. Google'da farklı aramalar yapıldığında bu dağın Konya ve Isparta sınırları içerisinde nasıl farklı adlarla anıldığını görebilirsiniz. Dağın uzunluğu yaklaşık 110 km, genişliği ise 50 km civarındadır. Bu dağ silsilesinin en yüksek noktası olan 2.998 metre yüksekliğindeki Dedegöl Dağı, Isparta ili Yenişarbademli ve Aksu ilçeleri sınırları içerisinde bulunur.

Otomobil Refüje Çarptı 2 Yaralı Otomobil Refüje Çarptı 2 Yaralı

Anamas Dağı, doğal güzellikleri ve iki şehir arasındaki ilginç paylaşımıyla dikkat çekmektedir.