otryosphaeria dothidea hastalığı ve Elmanın depolaması sırasında meyvede oluşan zararı. Elma yetiştiriciliğinde, elmanın verimini ve kalitesini azaltan birçok hastalık bulunmaktadır. Bu hastalıklardan birisi de son yıllarda elma bahçelerinde önemli verim kaybına neden olan, ağaç ve meyvede hastalık yapan elmada beyaz çürüklük hastalığı (Botryosphaeria dothidea) ve elmada siyah çürüklük hastalığı (Botryosphaeria obtusa) ’dır.

Kara Para Aklama İddialarıyla Türkiye Gündeminde Kara Para Aklama İddialarıyla Türkiye Gündeminde

Botryosphaeria spp. dünya genelinde yaygınlığa sahiptir ve 80 türün üzerinde (Badem, avakado, elma, antep fıstığı, ceviz, sedir, zeytin, incir, ökaliptus) bitkiyi enfekte edebilmektedir.

Elma yetiştiriciliğinde önemli birçok fungal hastalık bulunmaktadır. Bunlardan biris de elmada beyaz çürüklük hastalığı (Botryosphaeria dothidea)’dır. B. dothidea, birçok bitki türünü hastalandıran havai kökenli bir fungustur. Hastalık ilk önce sürgünlerde, yapraklarda ve meyve saplarında 1-2 mm çapında siyah-yuvarlak lekeler şeklindedir. Daha sonra bulaşık sürgünlerdeki yapraklar solar ve zamanından önce dökülmektedir. İlk meyve enfeksiyonları yaz ortasında görülür ve bir meyvede başlayan enfeksiyon gelişerek meyve sapını ve sonuçta tüm meyve salkımının olduğu sürgünü kurutmaktadır. B. dothidea özellikle bakımsız elma bahçelerinde gözlenmekte olmasına rağmen son yıllarda fungisit atımı rutin yapılan elma bahçelerinde de bu hastalık tespit edilmektedir. Çoğu zaman tespit edilen bu hastalık özellikle alternarya ve antraknoz hastalıkları ile karıştırılarak yanlış hastalık teşhisleri konulmaktadır.

Haber Merkezi